Zet je lichaam aan het werk, zodat je lichaam het werk kan doen!

Afgelopen weekend nam ik deel aan het Kundalini Yoga festival in Belgie. Het was voor mij de eerste ervaring met een weekend lang Kundalini Yoga. Dat weekend kwam wel plots zaterdag middag al ten einde toen één of ander bacterietje zich in mijn maag en darmen had genesteld.

En ik kan je verzekeren dat je dan met een Camper busje op een parking niet ver springt. Wie het systeem van Porta Potti kent, begrijpt wat ik bedoel. Kijk even naar de foto en zie zelf dat de inhoud ervan redelijk beperkt is.

Maar soit. 

Toen ik zeven jaar geleden met een naar mijn normen zware burn out te kampen kreeg, heeft het me twee jaar, elke woensdagmiddag (en ik bedoel dit letterlijk elke woensdagmiddag gedurende twee jaar) bloed, zweet en tranen gekost om onder deskundige begeleiding van mijn Psychologe (die ik nog steeds eeuwig dankbaar ben voor haar geduld en steun en die ondertussen een goede vriendin is geworden) mijn emotionele en mentale kronkels te herprogrammeren.

Na twee jaar voelde ik me al veel beter maar toch voelde mijn lichaam nog niet “energiek en krachtig” aan.

Ik deed me dan maar een Yoga retreat cadeau in Oostenrijk. Dit kan nooit slecht zijn, dacht ik. Het retreat centrum was prachtig gelegen aan een meer. De idyllische foto’s deden me geen seconde twijfelen. Heel impulsief schreef ik me in ondanks de stevige deelname prijs.

Na twee vluchten, een trein, een bus en een taxi (niet echt commercieel gekozen locatie in mijn ogen) arriveerde ik dinsdag avond (oktober 2021) ter plaatse. 

We verzamelden rond een kampvuur buiten en mijn oog viel direct op een man, op blote voeten,  in het wit gekleed met een tulband rond zijn hoofd. Maar de lokken die vanonder het hoofddeksel kwamen piepen, verraadden een stevige haardos met lange staart. Naast hem stond een doos vol cursusmateriaal. Er bekroop mij een oncomfortabel gevoel en iets in mij zei dat ik misschien toch ergens iets in de omschrijving van het retreat had gemist.

En inderdaad. 

Mijn gevoel klopte. Ik had me niet ingeschreven in een Yoga retreat maar in een internationale (Engelstalige) cursus Kundalini Yoga coaching. Het betrof een jaarprogramma waarvan twee weken fysiek in Oostenrijk (joepie, ik mocht nog eens terug komen) en de rest online. Het was met een examen en evaluatie en een heel jaar door opdrachten.

Als ik het positief bekeek, was ik een gelukzak: ik kreeg dan toch waar voor mijn geld. Als ik het negatief bekeek: ik ging me dus niet een hele week laten verwennen maar integendeel het werd werken geblazen. De moed zakte toch wel even in mijn schoenen.

Mijn oncomfortabel gevoel werd alleen maar groter toen ik de dagindeling hoorde:
4u30 opstaan:
5u: zwemmen in het meer (het was toen oktober)
5u50: start Aquarian Sadhana (dat bleek een 2,5 uur durende yoga set met zingen en mediteren en lichaamsoefeningen)
8u: einde eerste sessie en ontbijt
9u30: eerste deel coaching cursus

…..

20u tot 21u30: vierde yoga set om ontspannen (lees: in mijn geval uitgeput) in bed te vallen

En deze dagindeling was niet éénmalig, het was voor elke dag van de week.

Pfffffff. Straf. Hoe ga ik dit terug als cadeau aan mezelf zien? Misschien in het vervolg toch maar beter naar mijn vader luisteren “bezint eer ge begint”. Nu, drie jaaropleidingen verder, is deze “misstap” de beste stap die ik had kunnen zetten.

Het was de eerste stap naar een ander inzicht over de genialiteit van het menselijk lichaam. Onbeschrijflijk hoe je via de juiste technieken en oefeningen je lichaam aan het werk kan zetten om je mentale en emotionele blokkades te doorbreken.

We weten allemaal dat gevoelens en gedachten een invloed hebben op onze lichamelijke gezondheid. 
Maar wat ik tot dan toe niet voldoende besefte, was dat ons lichaam veel genialer is dan we weten en dat het ook andersom werkt. De samenwerking van lichaam en geest werkt dus effectief in twee richtingen. En ons lichaam dient niet enkel in goede fysieke conditie te zijn. Maar bovendien kunnen we via gerichte oefeningen directe invloed uitoefenen op ons zenuwstelsel. En ons zenuwstelsel speelt een centrale rol in het ontvangen en verwerken van impulsen van buitenaf.Het is geen blablablabla en zweef zweef zweef. Het is wetenschap.

Het kostte mij opnieuw bloed, zweet en tranen. Want onderdelen als kwantumfysica, neurowetenschappen in het Engels waren niet zomaar licht verteerbaar.

Mijn driejarig parcours, gaf mij inzichten over de centrale rol van het zenuwstelsel in heel ons systeem en hoe we daar zelf de leiding over kunnen nemen:
1. 1 jaar: engelstalige internationale opleiding Kundalini Yoga Coach
2. 1 jaar: 365 dagen meesterschap Kundalini Yoga Coach
3. 1 jaar: meester van twee werelden opleiding

Voor mezelf en uit eigen ervaring, is de meest efficiënte techniek die je kan gebruiken om via je lichaam zeer snel je emotionele en geestelijke gezondheid te bevorderen, Kundalini Yoga.

Wil je weten wat Kundalini Yoga juist is, lees dan mijn blog 

En daarom bied ik graag tijdens mijn 1 op1 coaching sessies oefeningen aan die uit de Kundalini Yoga leer komen.

Lieve mensen,
Wil je een stralend leven, combineer dan mentale en emotionele oefeningen met lichaamsoefeningen uit de Kundalini Yoga traditie. Je gaat er zo veel baat bij ervaren.

De meerwaarde is zo gigantisch dat ik mij engageer om samen met jullie alle weekdagen van Oktober om 7u via mijn instagram account Live, samen Kundalini Yoga te beoefenen. 

We gaan samen ongeveer 20 minuten aan de slag. 10 minuten opwarming en 10 minuten een meditatie.

Voor de meditatie kies ik voor Celestial Communication. Omdat deze techniek zowel ademhaling, muziek, handbewegingen, mantra’s, lichaamsbeweging combineert. Voor mij persoonlijk werkt deze techniek van mediteren het best.

Ik hoop dat jullie het ook een aangename manier vinden om wat je denkt, wat je voelt en wat je doet energetisch in 1 lijn te brengen. Want dat is wat er nodig is om elke dag uit je bed springen voor jouw leven.

Ik gun het iedereen,
Straal jij ook mee?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *