Waarom heb ik gekozen voor Kundalini Yoga als aanvulling op mijn coaching gesprekken?

Ik kies als life coach om gesprekken aan te vullen met lichaamswerk in het algemeen en Kundalini yoga in het bijzonder. Waarom?

Omdat Kundalini Yoga en meditatie inwerken op de mens als geheel. Het brengt een natuurlijke balans in de verschillende systemen in het lichaam en hoe ze in interactie staan met elkaar. Zoals het zenuwstelsel (centraal en het para sympatisch), ademhalingssysteem, lymfestelsel, vochtregulatie, spijsverteringsstelsel, skelet, meridianen, en chakra’s of energiewielen.

We richten onze aandacht op het voelen en waarnemen van onze eigen lichaamsenergie.

Ademhaling heeft een centrale plaats. Ademhalen geeft ons zuurstof. Maar er is veel meer dan dat. In vele gevallen ademen we veel meer dan nodig is. Zes keer per minuut is voldoende. Als je continu te snel ademt, raakt de verhouding tussen koolzuurgas en zuurstof in je lichaam uit balans. Je ademt te veel koolzuurgas uit waardoor je minder zuurstof kan opnemen. We leren technieken om langzamer te ademen om de balans tussen koolzuurgas en zuurstof te herstellen waardoor onze hartslag trager wordt, we de verbranding van vetten verbeteren, onze stemming verbetert, onze spijsvertering reguleert en er evenwicht komt in onze hersenactiviteit.

Ik combineer de oefeningen graag met muziek waardoor o.a. onze ademhaling ritmisch wordt. Ritmisch ademen stimuleert onze hypothalamus waardoor ons endocriene systeem wordt gestimuleerd. De ritmische ademhaling verbetert ook de longfunctie waardoor het lichaam wordt aangespoord om te ontspannen zodoende dat de hoeveelheid zuurstof verhoogt dat het lichaam kan opnemen.

Ademhaling vullen we aan met het luisteren naar en het reciteren van mantra’s. Mantra’s zijn geluidsvibraties, een energie die door haar structuur, ritmische herhaling en bekrachtigende woorden effect hebben op de menselijke psyché en de chakra’s.

Wij besteden ook veel aandacht aan onze handposities (mudra’s) die de energiestroom vastzetten of juist geleiden om op deze manier bepaalde reflexzones in het brein te stimuleren.

De belangrijkste positieve uitwerkingen van kundalini yoga zijn stressvermindering door de ontspannende werking, daling van het stresshormoon cortisol, verlaging van de bloeddruk en het hartritme, verbeterde spijsvertering, verhoogde immuniteit, versterking van het zenuwstelsel, stimulatie van de bloedcirculatie en het lymfevocht. Het masseert, het reinigt en het houdt het klierensysteem vitaal.

Kundalini yoga is een yoga vorm die voorbij de mind gaat, en je met je hart dient te ervaren. Niet zo erg lijkt me om te leren uit ons hoofd te gaan en meer vanuit ons hart te voelen en te spreken. We vergeten dikwijls dat ons hart functioneert als een tweede brein. Als we dit uitschakelen en enkel vanuit ons hoofd functioneren, maken we een groot deel van ons brein werkloos en leggen we een aantal vitale hormoonregulaties lam. Met als resultaat dat we “als een kieken zonder kop” rondlopen maar meestal bedoelen we hiermee dat we ons hart hebben uitgeschakeld en dat we dus niet meer voelen wie we zijn, waarvan we blij worden, waaraan we energie verliezen, met welke mensen we ons willen omringen, welke talenten we hebben, welke job we willen uitvoeren, welke partner ons aanvult en niet beperkt en waarmee we onze batterijen opladen.

Door ons tweede brein te heractiveren, wordt onze intuïtie aangescherpt, onze zelfkennis vergroot en maken we ons ongelimiteerde creatieve potentieel vrij.

Toch te mooi om links te laten liggen? Toch? En dit met slechts enkele oefeningen per dag. Ik organiseer ook Kundalini Yoga wandelingen waardoor we nog eens gratis en voor niks de positieve effecten van de buitenlucht en de natuur mee pikken om heel het proces van een gezonde geest in een gezond lichaam te versterken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *