In welk tijdperk leef jij?

Toen ik 7 jaar geleden uitgeput op de zetel lag (iemand of iets had mijn lichaam uit het stopcontact getrokken), belde er iemand aan de deur. Met volle moed sleepte ik me naar de voordeur, mijn petekind. Hij kwam me een boek brengen: “leven in het nu” van Eckhart Tolle. Kennen jullie dat boek? Ik sloeg de eerste pagina open en ik begreep er niks van.

7 jaren later begrijp ik het wel maar of ik het nu helemaal kan toepassen, is een ander paar mouwen. Het komt op het volgende neer: en sorry voor het engels maar ik vind het in het Nederlands minder prachtig klinken:

“Stress is caused bij being here but wanting to be there”

Ons brein kan slechts 112.000 prikkels per seconde verwerken. Als deze prikkels bestaan uit pijn, verdriet, teleurstelling, frustratie, boosheid, wrok, uit het verleden, gecombineerd met wat als ik meer zelfvertrouwen zou hebben, wat als ik nu een betere baas zou hebben, wat als ik nu knapper zou zijn, …… verzuchtingen voor de toekomst, waar is er dan nog plaats voor het verwerken van prikkels uit het nu?

Want lieve mensen, er is eigenlijk enkel “nu”. Het verleden is voorbij en de toekomst bestaat enkel in onze gedachten. En het geniale van je meer en meer bewust te worden van het maken van keuzes in het nu is dat de pijn, frustratie enz… uit het verleden kunnen getransformeerd worden.

Dus ipv diep te blijven graven in het verleden en ons aandacht daarop te focussen, is het veel efficiënter om te leren accepteren wat er zich vandaag aandient en hierin de rust proberen te vinden.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan want onze ego’s zijn steeds op zoek naar “what’s next?” door zich te focussen op het mistevreden zijn met wat er vandaag is. Ons ego neemt ons in de maling door ons te doen denken dat voldoening, vreugde, gezondheid, vrijheid, …. juist achter de hoek is. Als we net meer geld zouden hebben of een betere partner of een andere job.

Deze cyclus van denken houdt ons gevangen in het najagen van zaken die buiten onszelf liggen. Terwijl echte rust en tevredenheid al in ons zit in het hier en nu met wat we nu reeds hebben.

Als we dit systeem van ons ego niet door hebben dan blijft onze aandacht gefocust op de toekomst eerder dan op het nu. Ons ego houdt ons op het pad van streven naar meer geluk maar eigenlijk wil het zijn eigen verlangen naar meer status, meer erkenning, meer geld in gang houden.

Wanneer vinden we dus ware innerlijke rust? Als we de nood naar “what’s next” kunnen loslaten en ons volledig dankbaar kunnen voelen voor wat er nu al is.

Slaag ik daar elke dag in? NOPE. Het ego is sterk. En voor ik het weet, trap ik ook weer in die val. Ik ben er mij gelukkig al meer en meer van bewust. En ik heb het sneller en sneller door maar toch.

En het is waanzinnig eens je doorhebt dat daar waar jouw aandacht is naar jou toekomt. Tijdens een toiletbezoek bij Goedele (waarover ik later nog wel eens een Sannday Story zal schrijven) deze week las ik volgende quote op haar deur:

Het ego zegt: “als alles op zijn plek valt, voel ik rust”
Het hart zegt: “als ik rust voel, valt alles op zijn plek”

Hoe kan je nu weten of je al goed in het nu kan leven? Beantwoord deze 10 JA/NEE vragen. Kan je op vele vragen JA antwoorden: goed bezig, keep up the good work. Zijn er vele NEE antwoorden tussen dan kan ik je helpen met mijn eigen toolbox.

Klaar?

  1. Vind je het gemakkelijk om je volledig te concentreren op wat je op dit moment aan het doen bent, zonder afgeleid te raken door andere gedachten?
  2. Voel je vaak een rustige tevredenheid, zelfs wanneer er geen specifieke reden voor is?
  3. Wanneer je emoties voelt opkomen, ben je in staat om deze gewoon te observeren zonder erdoor meegesleept te worden?
  4. Kun je genieten van dagelijkse kleine momenten, zoals een wandeling, het geluid van de natuur, of het proeven van je eten?
  5. Merk je dat je vaak automatisch je ademhaling observeert als manier om tot rust te komen?
  6. Kun je een situatie of een persoon accepteren zoals ze zijn, zonder meteen een oordeel te vormen?
  7. Als je met iemand praat, lukt het je dan om volledig te luisteren zonder alvast te denken aan wat je gaat zeggen?
  8. Kun je stressvolle situaties zonder veel piekeren benaderen, omdat je opmerkt dat piekeren geen oplossing biedt?
  9. Herken je dat jouw gedachten niet altijd de waarheid vertellen, en kun je ze loslaten zonder erin verstrikt te raken?
  10. Heb je het gevoel dat je een zekere innerlijke rust ervaart, zelfs wanneer er onzekere omstandigheden zijn in je leven?

Ik heb voor mezelf een toolbox ontwikkeld dat ik zelf hanteer om mijn lichaam terug in het nu te brengen. Want dat is het. Als onze gedachten verdeeld zitten over de toekomst en het verleden en te weinig in het nu, dan voelen we dat aan ons lichaam. Dan identificeren we dat als “stress”. Want “stress” is niks meer of minder dan weerstand tegen wat is waardoor ons zenuwstelsel overbelast wordt.

Wil jij mijn toolbox leren kennen zodat je zelf ook beter in het nu kan blijven en meer rust in je hoofd kan vinden? Ik kan je heel concreet met twee zaken helpen:

1. We doen samen 3 keer 1u een set basisoefeningen die je dan verder thuis kan beoefenen
2. Je kan een e-boek downloaden waarin ik 10 oefeningen beschrijf die jou uit jouw hoofd halen terug in jouw lichaam.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *