Werk samen met je lichaam!

Hier ben ik weer met mijn favoriete onderwerp: ons lichaam. We kunnen veel heen en weer praten over “is er leven na de dood?” Iedereen heeft er zijn/haar visie op. Maar 1 ding is zeker: zonder ons lichaam kunnen we in dit leven weinig zichtbaar doen. En als iemand sterft dan is 1 ding zeker: we nemen afscheid van zijn/haar lichaam en dan missen we nadien vooral zijn/haar fysieke nabijheid. Waarom beseffen we dan zo weinig dat de gezondheid van ons lichaam een prioritaire keuze moet zijn in al in onze acties?

Ons lichaam weerspiegelt onze staat van zijn. Als onze staat van zijn in balans is, dan voelen we dat aan ons lichaam. Onze staat van zijn is in balans als wat we denken, wat we voelen en wat we doen energetisch op elkaar afgestemd zijn. Krijgen we fysieke kwaaltjes dan weten we dat onze staat van zijn verstoord is. Dit betekent dat er ergens een kink zit in de energetische kabel tussen ons denken, voelen en doen.

Wat doen wij dan als we “ziek” worden of “pijn” krijgen, we gaan naar de dokter. So far so good. Top dat onze dokters er zijn om te onderzoeken wat er aan de hand is. Zeker doen. Niet doen zoals ik: ik ga er vanuit dat een kwaaltje vanzelf komt en dan ook wel vanzelf zal weggaan zolang ik maar voldoende aan de slag blijf gaan met wat de symptomen mij vertellen. Dat geldt dikwijls maar niet altijd. En dan wacht ik dus veel te lang om naar de dokter te gaan en als er zich dan een hardnekkige bacterie genesteld heeft in mijn neusslijmvliezen dan besef ik na een week, toch wel wat afzien, oepsie, ik krijg het zelf niet opgelost en dan moet de dokter het alsnog voor mij doen. Hoe doet de dokter dat? Met medicatie. In het geval van deze bacteriële infectie was dit inderdaad noodzakelijk. Dus je lichaam krijgt niet altijd alles zelf terug onder controle. Soms is medicatie inderdaad nodig. Maar niet altijd. En medicatie is goed maar is niet de enige stap die we moeten zetten. 

Want wat gebeurt er als we enkel aan de slag gaan met medicatie? Medicatie onderdrukt de symptomen. Fijn, dan kunnen we lekker gewoon verder doen met het leven te leiden waarvan we ziek zijn geworden. En dat is natuurlijk niet wat ons lichaam ons aangeeft. Ons lichaam stuurt signalen die we moeten voelen en waarmee we in staat zijn om ons denken aan te passen zodat we andere acties gaan nemen. We gaan andere keuzes maken. En deze andere keuzes brengen onze staat van zijn verder in balans. En zo geraakt ons leven stapje voor stapje afgestemd op wie we daadwerkelijk zijn zodat ons maximaal energetische potentieel wordt geactiveerd. En zo kunnen we ons lichaam zelf helen (terug heel maken).

Wat maakt het dan zo moeilijk om gezond te blijven? Dat ons denken slechts 5% bewust is en dus voor 95% onbewust en onderbewust. Dit wil zeggen dat we niet steeds op een bewuste manier kunnen te weten komen waar die disbalans zich manifesteert. We kunnen enkel afleiden aan de reactie van ons lichaam welk onderdeel van ons denken aandacht vraagt. (zie foto) Daarom is “goed kunnen voelen” een essentiële vaardigheid die we intensief moeten trainen want via het voelen van onze lichaamssignalen kunnen we zelf actie nemen om onze disbalans te herstellen.

En waar zijn we via onze opvoeding uit verbinding gehaald? Juist. Ons gevoel. Rationaliseren en ons bewuste brein trainen is ook zeker nodig maar we mogen onze emotionelen vaardigheden niet vergeten te trainen. Het is niet OF/OF, het is EN/EN. Maar dit laatste is ons niet aangeleerd.

Waarom? Omdat we onderschat hebben wat de invloed is van ons onbewuste en onderbewuste brein. Zij bepalen 95% van ons denken en doen en aangezien ze niet bewust zijn, kunnen we dit deel ook niet rationaliseren. We kunnen enkel toegang krijgen tot 95% van ons brein via ons gevoel. En dit is pure wetenschap van hoe ons lichaam werkt. Om naar ons onderbewuste brein te gaan hebben we voldoende energetisch vermogen nodig van prikkels. En denkprikkels hebben die kracht niet. Enkel prikkels die via ons gevoel worden aangemaakt hebben voldoende energetische kracht om door de hersenstam tot bij ons onderbewuste brein te komen. Dus het is vrij beperkend (en het klopt ook gewoon niet) om te geloven dat ons denken ons volledige brein kan aansturen.

Waarom kunnen we ondanks een gezonde leefstijl en een verruimend bewustzijn dan toch nog last hebben van fysieke klachten? In ons onbewuste en onderbewuste brein zitten emoties opgeslagen van het verleden die een traumatische invloed hebben gehad op ons lichaam. Traumatisch wil zeggen dat de e-motie (=energy in motion) zich niet naar buiten heeft kunnen bewegen en zich dus naar binnen heeft gekeerd waar deze energie zich heeft vastgezet ergens in onze lichaamscellen. Ze zitten dus opgeslagen in het celgeheugen. Ervaringen die we vandaag opdoen en die dat trauma reflecteren, geven diezelfde lichamelijke reacties. Maar we zijn er ons dikwijls niet van bewust.

Onszelf helen of terug heel maken, heeft dus te maken met het samenbrengen van ons bewuste en onbewuste brein. En voor dit laatste hebben we ons lichaam nodig. Dus voor mij staat het als een paal boven water: we moeten het met ons lichaam doen lieve mensen.

Dus gezond, gelukkig, blij, zinvol …. leven is een leven leiden waarbij we via ons lichaam (=onze acties) ons denken en voelen beïnvloeden. Daarom integreer ik in mijn coachingessies naast mentale en emotionele oefeningen ook lichaamsoefeningen.

De meest efficiënte lichaamsoefening die super gemakkelijk te leren is, is de hart-brein coherente ademhaling. Deze techniek is voor iedereen toegankelijk en zou iedereen moeten leren. Het zou een basisvaardigheid moeten zijn die we als kind aangeleerd zouden moeten krijgen.

Zolang je ademt, leef je. (daar is iedereen het mee eens denk ik). Via onze ademhaling (o.a.) kunnen we ziekmakende patronen van ons lichaam herprogrammeren in ons brein. We kunnen via ademhaling nieuwe neurale paden aanleggen waarmee we ons lichaam ipv te laten verkrampen, kunnen laten ontspannen. En een ontspannen lichaam kan niet ziek worden.

Samengevat: als wat we denken, wat we voelen en wat we doen niet afgestemd zijn op elkaar, zal ons lichaam dit ons vertellen met fysieke klachten. Maar GOED NIEUWS: het werkt ook andersom. We kunnen met ons lichaam ons denken, ons voelen en ons doen terug op 1 energetische lijn brengen.

De waanzin geniaal is dit toch! We kunnen dus zelf de regie van ons leven in handen nemen. We zijn zelf creator van ons eigen leven. We zijn geen hulpeloze wezentjes. We moeten enkel leren hoe we dit doen. Daar bestaan wetenschappelijk bewezen technieken voor. Die iedereen kan leren. En die je leven een kwartdraai kunnen geven.

Ik geef lezingen over deze boeiende materie. Wil jij je vrienden, je collega’s, je personeel, je klanten, je familie, … verrassen met een avond die hun levens blijvend kan veranderen? Nodig me dan uit als spreker. Het wordt een onvergetelijke ervaring. Dat garandeer ik je.

Fijne zondag,
En niet vergeten: blijven ademen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *