“Ventileren”: wat is het en wat is het niet!

Ik heb het gevoel dat de laatste tijd mensen meer en meer nood hebben om te “ventileren”. En dan krijg je dat je met een aantal vrienden afspreekt om iets te gaan eten, dat ieder minstens een half uur nodig heeft om eens te “ventileren”, en dat als iedereen geventileerd heeft, de avond voorbij is.

Voelen jullie dan ook dat je misschien wel even opgelucht was om je eigen s…. te ventileren maar dat je dan onmiddellijk terug bezwaard wordt met de s… van een ander. En dan ga ik niet opgelucht naar huis. Dan ga ik nog zwaarder naar huis dan ik oorspronkelijk aangekomen ben.

En hoe komt dat? Omdat “ventileren” misschien wel positief klinkt maar het is meestal gewoon een verdoken vorm van klagen en zagen. Het is eigenlijk een wolf in schaapsvacht. Als ik dit besprak met mijn vriendinnen, waren ze in eerste instantie verbouwereerd. Ja maar, het leven is toch niet altijd simpel en dan mag je dat toch eens “ventileren”. Je moet toch niet altijd happy en tevree zijn. Dat is toch niet de realiteit.

Inderdaad, dat is niet de realiteit. Het leven kan soms echt K……. zijn. En daar kan ik ook van mee spreken zoals jullie allemaal. Maar ik heb geleerd dat als je dan tijd vrijmaakt om met vrienden af te spreken, dat je die tijd beter kan benutten om over de leuke dingen in je leven te spreken dan over de K…… dingen. 

En dat dat pas écht ventileren is. Want wat is ventileren? Ventileren is het proces waarbij verse lucht naar binnen wordt gebracht en vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd. Dus enkel vervuilde lucht naar buiten afvoeren, is niet ventileren. Dat is zagen en klagen. Je moet tegelijkertijd ook verse lucht naar binnen brengen. Dus dat wil zeggen dat je dan openstaat voor mogelijke oplossingen of nieuwe perspectieven, of andere focus.

Maar daartoe zijn vele mensen niet bereid. Zeker niet in groep. Ze willen enkel van hun slecht gevoel af door het naar buiten te brengen. maar dan zit de ander er toch een beetje mee opgezadeld. Tenzij je geleerd hebt om jouw electro magnetisch veld zodanig te versterken dat het “ventilatieproces” van jouw vriend jouw eigen energie niet omlaag duwt.

Want wat gebeurt er als je “ventileert” als in “je brengt onder woorden wat jou dwars zit“? Dan herhaal jij in je hoofd en luidop, opnieuw de realiteit die je niet meer wenst en waar je vanaf wil. Dat wil zeggen dat je je aandacht opnieuw richt naar datgene wat jouw leven op dat moment een K…. gevoel geeft. En waar je aandacht naartoe gaat, gaat ook jouw energie naartoe. En vanuit die energie wordt jouw realiteit in de  toekomst gecreëerd. Dus maw ventileren als in klagen en zagen, lucht misschien heel eventjes op maar zorgt zeker niet voor een opgelucht gevoel over een langere termijn. (Zelfs tegen dat je thuis komt, voel je dikwijls al opnieuw die zwaarte). Integendeel. Het versterkt jouw focus op dat wat niet goed loopt in je leven.

Hoe kan je volgens mij veel efficiënter “ventileren” dan jouw K…. via praten over te brengen op anderen?
– wandelen in de natuur
– fietsen en andere sporten (in de zin van bewegen)
– schrijven in je dagboek
– visualisatieoefeningen doen
– ademhalingsoefeningen vooral de vuur ademhaling
– shaken
– roepen, tieren (liefst als je alleen bent want het kan voor anderen onveilig aanvoelen)
– specifieke yoga oefeningen
– creatieve bezigheden zoals tekenen, kleuren, schilderen, handwerken, muziek maken, potten bakken, koken, …..
– meditatie
– positieve affirmaties

En als je toch echt wil kiezen om er met vrienden over te praten, dan raad ik je aan om 1 iemand te bellen, met haar/hem af te spreken en hem/haar duidelijk te maken dat je nood hebt om eens te “ventileren”. In een 1 op 1 gesprek, sta je gemakkelijker open voor ook die frisse lucht, dat andere perspectief, die hocus pocus change the focus. En dat is écht nodig om nadien het gevoel te hebben dat je lichter naar huis gaat.

Voel je de nood om gewoon even de kunnen zagen en klagen? Spreek dat dan ook uit en vraag of de ander bereid is om te luisteren? Gewoon actief aanwezig zijn tijdens jouw klaagzang. Dit heb ik recentelijk trouwens ook nog gedaan. En nota bene over het weer. Daar waarover ik in een vorig artikel schreef dat “regen ook maar water is”. Ik ga dit artikel schrappen denk ik uit mijn Radiant Sannday Stories. Want als camper- en dus buitenmens begin ik er nu ook last van te hebben. Ik betrap mezelf erop dat het “weer” ondertussen ook soms grip krijgt op mijn energie.

Maar als je afspreekt met meerdere vrienden om eens een leuke avond te hebben, focus je dan op het inademen van die frisse lucht, van die vibes van verbondenheid, van éénsgestemdheid, van lachen en plezier maken, van een lekker hapje en drankje. Daar gaat jouw lichaam meer baat bij hebben dan de hele avond te vullen met “ventileren”.

Merk je van jezelf dat niet enkel het weer grip krijgt op jouw energie maar dat meerdere zaken in je leven zoals je werk, je gezondheid, je relaties, …. jouw energiepiel laag houden? Dan stel ik voor dat je komt kennis maken. Want dan staat er zware energie klaar om los gelaten te mogen worden. Ik help je jouw “zware’ energie op een duurzame manier te ventileren zodat het je niet heel de tijd uit je kracht haalt. En dat je de uitjes met je vrienden kan gebruiken om frisse lucht in te ademen.

Neem vandaag terug de leiding over je leven. Ik help je hier graag mee:

1. Download hier mijn gratis e-book.
2. Nodig me uit als spreker. Voor je collega’s, vrienden, klanten. Ik beloof dat het een boeiende avond wordt.
3. Kies voor mijn 1 op 1 coachings waar ik zeer intensief en efficiënt jouw grenzen doorbreek zodat jij in je volle licht kan stralen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *