Oef! Vakantie. Eindelijk rust
Vakantietijd is voor velen een tijd waarin ze tot rust kunnen komen. Of liever gezegd “willen” komen.
Want ik hoor van terugkomende vakantiegangers:
– “na een week thuis ben je het vakantie effect al kwijt”,
– “het was wel leuk maar veel te warm zodat ik niet kon sporten”
– vakantie is wel leuk maar ik heb veel te veel gedronken en gegeten. Ik voel dat wel aan mijn lichaam
– vakantie is wel leuk maar de weken ervoor moet ik dubbel zo hard werken om op verlof te kunnen vertrekken. En de weken erna moet ik dubbel zo hard werken omdat ik op verlof ben geweest. Dus ja, soms denk ik: volgend jaar geen verlof meer inplannen
– op vakantie vertrekken, geeft toch wel extra stress. je wil je huis netjes achterlaten voor je vertrekt. En als je terug komt, puilt je waskot uit dat de moed in je schoenen zinkt. Om nog maar te zwijgen over het gras dat veel te hoog staat, dat je er amper met je grasmachine nog doorkan
– ik wilde graag zoveel bezichtigen. Ik dacht: ik ben nu in Zweden. Nu wil ook graag ook zo veel mogelijk gezien hebben. Maar. Dat wreekte zich al na drie dagen. Ik had mijn planning veel te vol gestoken.
Herkenbaar?
Dus denk ik. Zouden we niet beter met z’n allen ervoor zorgen dat we een heel jaar door:
– perioden van rust inbouwen
– onze grenzen aangeven
– leren doseren
– taken beter verdelen
– onze energie beter bewaken
– ook in het jaar stoppen met “DOEN” en meer leren “ZIJN”. Ik heb er al vroeger een Sannday Story over geschreven
Zodat we niet uitgeput aan onze vakantie beginnen. En dat we vakantie niet zien als die week (of meerdere weken) waarop heel onze ontspanning voor een jaar moet teren. Want dat klopt toch niet.
Ik wil jullie graag motiveren om een heel jaar door bewust te kiezen voor momenten van rust. En rust wil niet enkel zeggen, op de zetel gaan liggen en een boek lezen (wat een geluk voor de beweeglijken onder ons)
Kies ook eens bewust voor de andere vormen van rust:
1. lichamelijke rust: dat is de meest gekende vorm van rust. Niet meer hollen van hier naar daar. Durven kiezen voor wat meer “lummelen”. hier schreef ik ook al over in een vorig artikel.
2. geestelijke rust: zit je vast in je gedachten? Meestal zijn het dan piekergedachten. Las dan creatieve bezigheden in zoals schilderen, tekenen, muziek luisteren, in de tuin werken, bloemen planten, Enz….
3. zintuiglijke rust: onze zintuigen worden overprikkeld. Daardoor overbelasten we ons zenuwstelsel. Maar ons zenuwstelsel hebben we nodig om de energie die binnenkomt te verwerken tot onze output energie. Als ons zenuwstelsel verdicht geraakt door overprikkeling dan werkt deze transformatie van energie niet meer zo goed. Waardoor we ons heel moe, prikkelbaar, futloos kunnen voelen. Dus wat kunnen we doen? Tv wat meer uit laten staan, muziek zachter zetten, oortjes minder gebruiken, social media eventjes op hold zetten.
4. creatieve rust: Als we ons overprikkeld en moe voelen, komt dat meestal omdat we ons linker- en rechterbrein niet gelijkmatig belasten. We zetten alle druk op onze linker rechterhelft. Dat hebben we van thuis geleerd en de maatschappij toont het ook hoe we vooral via onze linker rechterhelft succes, geld, materie kunnen verwerven. Niet te verschieten dat ons lichaam tilt slaat. We hebben twee hersenhelften en we moeten ze beide in balans gebruiken. Dus je rechter hersenhelft stimuleren, zorgt instant voor een rustgevoel in ons lichaam.
5. emotionele rust: Ons leven loopt niet altijd zorgeloos. Ouders die ziek worden en extra hulp nodig hebben, kinderen die in een moeilijke fase van hun leven zitten, jouw omgeving die je buitensluit, strubbelingen op het werk, enz… Het kan soms ook eens te veel worden om dragen. Het beste wat je kan doen om emotionele rust in te bouwen is afleiding zoeken. Tijdelijk want het is niet de bedoeling dat je wegloopt van je gevoelens. Maar als de emoties te hoog oplaaien dan kan je systeem niet zorgen voor regularisatie. Dan moeten we eerst een periode van rust inbouwen. Als afleiding niet helpt, kan je ervoor kiezen om fysiek afstand te nemen van de situatie. Pas als je innerlijke rust hebt gevonden, kan je actief aan de slag met het transformeren van emotionele negatieve (lage frequentie) energie.
6. sociale rust: Een mens is op zich een sociaal wezen. We zijn maar iemand tov iemand anders. Als we ons niet kunnen spiegelen, kunnen we onze eigen identiteit niet leren kennen. We zijn maar iemand in relatie tot een ander: we zijn moeder, dochter, buurvrouw, collega, geneesheer, vriend, … Maar deze spiegeling is tegelijk een zware uitdaging.
Want als we onszelf gespiegeld hebben dan kunnen we twee keuzes maken:
– ik ben niet goed genoeg bevonden dus pas ik mezelf aan want ik hoor er graag bij
– ik ben niet goed genoeg bevonden maar ik blijf vertrouwen op mezelf want anders geraak ik uit verbinding met mezelf. En ik neem het risico dat ik dan uitgesloten wordt.
Deze laatste is de moeilijkste opdracht die we in ons leven kunnen uitvoeren. Onvoorwaardelijke liefde voor onszelf voelen waardoor we vanuit deze onvoorwaardelijke verbinding ons ook onvoorwaardelijk kunnen verbinden met de ander. Als we hierin allemaal zouden slagen, dan leven we écht wel in een betere wereld. Is dit idealistisch? jazeker. is dit realiseerbaar? Jazeker. We hebben geen andere keuze dan hierin te geloven. Anders geven we vrije ruimte aan oorlogen, discussies, ruzies, uitsluiting enz…. Daarvoor kan je toch écht niet meer kiezen. Je kan toch niet blijven kiezen om je eigen hachje te redden ten nadele van een collectieve vreedzame samenleving? Enfin, je voelt het al. Hier volgt nog eens een aparte Radiant Sannday Story over.
Hoe kan je sociale rust invoeren? Door fysiek afstand te nemen van de groep die jouw sociale onrust bezorgt. Er is geen andere mogelijkheid. Want de sociale druk van een groep kan moordend zijn. Als er in de groep geen gelijkgezindheid heerst maar een sfeer van “verdeel en heers” dan sta je machteloos.
7. spirituele rust: Spirituele ontwikkeling betekent voor mij bewustzijnsverruiming en frequentieverhoging. Wat dit betekent, kan je lezen in mijn e-book: alles is energie
Ik raad het iedereen aan maar het kan tijdelijk zorgen voor lichamelijke ongemakken, innerlijke onrust, slechter slapen… Want de frequentieverhoging moet door je lichaamscellen geïntegreerd worden. En dat vraagt wat tijd en geduld. Dus is het goed om ook regelmatig perioden in te lassen van spirituele rust. Dit doe je best door de natuur in te trekken, te sporten, met vrienden af te spreken, te reizen,… Creatieve bezigheden zorgen altijd voor rust. Die kan je nooit te veel inlassen.
Dus lieve mensen, wacht niet op de vakantieperiode om vakantie te nemen. Perioden van rust inbouwen, daarvoor moet je een heel jaar door bewust kiezen.
Ik wens je nog een stralende zondag vol rustmomenten,
Ann
P.S.: Ah ja, voor ik het vergeet. Als je het ook warm en koud krijgt van het woord spiritualiteit? Wie weet, is het jouw sleutel naar een doorbraak voor je gezondheid? Durf je de uitdaging aan om je in te schrijven voor mijn Online (wel live) Q&A sessies START TO SPIRIT? Lees hier wat je kan verwachten. En wie weet, denk je achteraf: dit klinkt allemaal wel heel logisch he. Misschien ook niet. Maar dan is dat ook ok.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!