Wat vind jij van de verkiezingsuitslag?

De laatste weken kan je je TV niet op zetten zonder terecht te komen op een politiek debat. Dat heb ik van horen zeggen want zelf ik heb al 15 jaar geen tv meer. Ben ik dan mee met de actualiteit? Neen. Is dat erg? Ik vind dat niet. Mijn omgeving vindt er iets anders van. Ze vinden dat je moet mee zijn met wat er gebeurt in de wereld. Maar ik denk niet dat je kan vertrouwen op de verslaggeving van onze VRT of VTM om te WETEN wat er in de wereld gebeurt.


Naar mijn bescheiden mening gebeurt er veeeeeeeeel meer in de wereld dan dat het nieuws ons laat geloven. Als ik dan toch eens snel door de nieuwsflashen scroll (online dan), en ik lees het zoveelste burendrama of dode hoek ongeval of uit de hand gelopen café ruzie dan kan ik me toch niet van de indruk ontdoen dat dit niet representatief is voor wat er in de wereld gebeurt.

En als er dan toch eens “wereldnieuws” wordt gepubliceerd dan is het toevallig allemaal dramatisch (oorlogen, overstromingen, aardbevingen,…). Als je dan gaat geloven dat het nieuws jou een beeld geeft van wat er in de wereld gebeurt dan verschiet je er toch niet van dat mensen zich uitspreken als “de wereld is om zeep“. Dus nee, ik kijk geen nieuws, ik lees geen nieuws. Ben ik daardoor wereldvreemd? Ik vind van niet. Misschien vind jij van wel?😉

Maar zoals al vaker gezegd, ik kies heel bewust zo goed als elke minuut van mijn 24u dag zelf. Die duurt trouwens voor iedereen even lang. Niks is zo democratisch verdeeld als tijd. Iedereen, arm of rijk, koning of geen koning, blank of niet blank, dik of dun, gestudeerd of niet gestudeerd, krijgt elk evenveel tijd. Zalige gedachte. Toch?

En ik kies ervoor om niet 5 keer per dag 15 minuten naar het nieuws te luisteren en dan nog eens 3 keer per dag 10 minuten over het nieuws te spreken bij de bakker, in de wachtzaal, met de buren, aan de toog na het fietsen, met collega’s…. Heb je het gehoord zeg op het nieuws? Dan zeg ik nee. En dan is dat weer 10 minuten geklaag en gezaag en verontwaardiging en afgrijzen,  gespaard. Want de kans dat er dan iets positiefs volgt, is zo goed als onbestaande. Terwijl er in dé wereld best dagelijks heel veel positieve zaken gebeuren die ook een verslag waard zijn in hét nieuws. Maar nope, daar wordt geen tijd aan besteed.

Enkel deze keuze levert me al 105 minuten tijdswinst op per dag. Weet je wat je op anderhalf uur per dag kan doen dat wél bijdraagt tot een “betere” wereld die begint bij een “betere” jij? En bovendien bespaar ik mezelf ondergedompeld te worden in lage frequentie communicatie dat enkel mijn angstgevoel aanwakkert en dus niet bijdraagt tot mijn gezondheid en mijn gevoel van stabiliteit. Ik vervang die 105 minuten door activiteiten die mijn energie niveau opkrikken zoals wandelen, yoga, meditatie, journaling, visualisaties, ademhaling enz… en hiermee blijf ik uit de angstreflex waarvoor mijn lichaam mij enorm dankbaar is.

Practice what you preach. Dus als ik mensen aanleer hoe ze een leven kunnen creëeren waarvoor ze elke dag uit hun bed springen, (dit is een leven met een volle batterij vol energie), dan geef ik graag zelf het goede voorbeeld. Vandaar de keuze om 15 jaar geleden mijn TV buiten te smijten.

Soit, een hele inleiding dus om te komen tot het onderwerp van deze zondag: “wat vind jij van de verkiezingen?” Sorry, het wordt dus weer een lange Radiant Sannday Story vandaag. Neem er dus gerust een tweede tas koffie bij.

Ik ga ervan uit dat elke politieker met zijn/haar programma wil bijdragen tot een “betere” wereld. Naïef? Misschien wel. Maar ik weiger ervan uit te gaan dat er andere redenen spelen om politieker te willen worden. En wat mij dan opvalt, is dat elke partij een ander programma heeft. Of toch tenminste andere prioriteiten. En dat komt omdat ieder van ons door een andere bril naar de wereld kijkt. Tot daar ben ik mee. En dat is leuk. 8 Miljard mensen met elk hun eigen mening. Op zich een bonte verzameling van visies. Zou geweldig kunnen zijn. Maar. Dat dit soms vonken geeft, dat weet ik niet vanuit het nieuws😊

En hoe komt dat? Omdat we anderen ervan willen overtuigen dat de bril waardoor wij naar de werkelijkheid kijken, de juiste is. Maar vergis je niet he! Er is geen werkelijkheid. Er is enkel een perceptie van de werkelijkheid. Dus maw, hoe ervaar jij hetgeen je met je zintuigen waarneemt. En dat is zeer selectief. Want je kan enkel waarnemen met je zintuigen wat jou “bekend” voorkomt. En deze “herkenning” gebeurt in jouw brein via een filter.

Om het even technisch te zeggen:
Elke seconde van de dag proberen 11 miljoen prikkels toegang te krijgen tot ons brein. Maar ons brein kan maar 120.000 prikkels per seconde verwerken. Waarvan we er slechts 5% met ons bewuste brein verwerken en 95% met ons onbewuste en onderbewuste brein. Welke prikkels laat ons brein door? Dat zijn prikkels die herkend worden. En deze herkenning gebeurt in een filter die in ons brein zit en die ervoor zorgt dat enkel “relevante(=voor jou herkenbare)” prikkels binnen gelaten worden. Deze gefilterde prikkels worden in onze hersenen verwerkt en zetten ons lichaam in actie.

En deze filter  is voor ieder van ons verschillend en is gebaseerd op verleden ervaringen, onze opvoeding, onze omgeving, onze kennis maar ook onze gevoelens en onze gedachten. Dus als we een leven willen creëren waarvoor we elke dag uit ons bed springen, dan is dit leven een energieker, vrijer, gezonder, liefdevoller, rustiger, vreugdevoller, …. leven dan je nu hebt. Dit betekent dat je je filter zal moeten veranderen waarnaar je naar jezelf kijkt en naar de omgeving rondom jou. Want als je je filter niet verandert, verandert je leven niet.

Dus bijvoorbeeld als je van jezelf vindt dat je het niet waard bent, dat je niet slim genoeg bent, dat je niet mooi genoeg bent, dat je niet interessant genoeg bent, … dan zal je geen actie durven ondernemen zoals een presentatie geven, solliciteren, jezelf inschrijven voor een opleiding, alleen op reis vertrekken, …. Dan wordt je leven een resultaat van wat je in je filter hebt geprogrammeerd als zijnde jouw werkelijkheid.

Dus als we bijvoorbeeld het gevoel hebben dat de wereld om zeep is, en we worden daar angstig van en daardoor verkrampen we en durven we geen beslissingen meer nemen, dan helpt het je om je niet meer te voeden met informatie en prikkels die jouw angst bevestigen “zie je wel, ik wist het dat de wereld om zeep was”. Dan dien (ik durf het werkwoord “moeten” niet meer te gebruiken😅) je jezelf te voeden met informatie of prikkels die jouw filter herprogrammeren. In dit geval zet je dan best het nieuws af en zoek je online naar allemaal berichten die aantonen dat het helemaal niet zo slecht gaat met de wereld.

Voor mezelf omring ik me met nieuws over activiteiten, bewegingen, evenementen, wetenschappelijke onderzoeken, nieuwe technieken om mensen meer in hun kracht te zetten. En als mensen in hun kracht staan dan worden ze automatisch vreugdevoller, dankbaarder, liefdevoller, verdraagzamer, positiever, creatiever, oplossingsgerichter, meer ontspannen, gezonder, enz… Zij stralen dan hun energie af op hun omgeving. En zo kan hun omgeving ook vreugdevoller, vredevoller, gezonder, … worden. Het is een rimpeleffect en daar geloof ik zeer sterk in en daar vertrouw ik op.

Uiteindelijk willen we toch allemaal hetzelfde. Niet? Wij willen zelf gelukkig zijn maar we willen toch ook dat onze omgeving zich gelukkig voelt. Want zo verliezen we geen tijd (en tijd is beperkt en de klok tikt verder) aan discussiëren, ruzie maken, onze meningen opdringen, manipuleren. Allemaal zaken waar niemand een stap verder mee komt.

Dus samengevat: wat vind jij van de verkiezingsuitlsag? Wat het ook is, weet dat dit enkel een mening is zoals er 8 miljard meningen (mensen) zijn. Weet dat er geen werkelijkheid is, enkel een perceptie van de werkelijkheid door jouw gekleurde bril. En die zijn voor ieder van ons  juist want wij hebben die prikkels door onze filter laten passeren tot bij onze neuronen die deze prikkels hebben omgezet in elektrische signalen die ons lichaam in actie zetten.

Dus bespaar jezelf veel energie en ergernis door te proberen jouw mening op te dringen aan anderen. Iedereen heeft zijn eigen filter, zijn eigen bril waarmee hij naar de werkelijkheid kijkt. De werkelijkheid is de werkelijkheid en als we allemaal dezelfde bril zouden hebben dan zouden we bevrijd zijn van jaloezie, afgunst, manipulatie, oorlog, ruzie. Jammer genoeg is dat niet.

Wil jij meer innerlijke rust ervaren, focus je dan enkel op wat jouw mening jou brengt.

Is dat vrede? Rust? Ontspanning? Vreugde? Liefde? Geweldig. Houd jouw bril dan op en straal het uit. We hebben je nodig. Dring jouw mening dan niet op maar straal het gevoel uit wat jouw mening jou brengt. En jouw omgeving zal het zeker voelen. Wees maar gerust. Voel je je gespannen, angstig, rusteloos, lusteloos, verkrampt, opgejaagd, jaloers, opvliegend, …. kies dan voor een andere bril. En dat doe je zelf. Daarvoor heb je je omgeving niet nodig. Zij zijn niet verantwoordelijk voor jouw geluk. Dan ben je zelf. En dat kan je ook zelf realiseren. Wil je weten hoe? 

Kijk dan op mijn pagina van mijn e-books, download ze en ga ermee aan de slag. Ik beschrijf stap voor stap wat je kan doen om een leven te creëeren waarvoor je elke dag uit je bed springt. En dat is voor iedereen binnen breinbrereik. Inderdaad, het gaat erom om de programmaties in je brein te herprogrammeren.

Rimpel je mee naar meer vrede, vreugde, gezondheid, rust, vrijheid? En staat jouw bril je in de weg? Dan kijk ik graag mee naar een vervanging van jouw brilglazen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *