Oef ik groei

cropped-img_600812.jpgHebben jullie het boek gelezen “oei, ik groei”? De 10 sprongen in de mentale ontwikkeling van een baby?  Ik citeer: “Een baby groeit niet alleen lichamelijk in schokken maar ook mentaal. Elke baby maakt tien mentale sprongen. Tijdens deze sprongen huilt een baby meer, is hangerig en humeurig, slaapt slechter (of bijna niet) en eet minder. Maar als het sprongetje genomen is, kan hij een heleboel dingen meer en is hij weer zijn vrolijke zelf”.

Groeien voelt onbehaaglijk aan

Ik heb gevoeld dat dit proces van groeien niet stopt bij de tien sprongen als baby. Ook volwassenen blijven groei sprongetjes maken. Het is nu eenmaal eigen aan de mens dat deze wilt groeien. Persoonlijke groei is noodzakelijk als we ons innerlijke vuur brandende willen houden. Jammer genoeg groeit een mens niet zonder slag of stoot. Het hoort er gewoon bij. Denk maar aan de zeer lastige periode als puber. En niemand kan zeggen hoe lang dit sprongetje duurt. Voor baby’s is dat gemiddeld 2 weken. Voor mij heeft mijn recentste sprong bijna twee jaar geduurd. Ik troost me dus met het idee dat ik dus veel beter af ben dan een baby en dat ik me gelukkig mag prijzen. Aangezien ik op het moment van mijn groeisprong 53 jaar ouder was dan een baby, mag je die twee weken vermenigvuldigen met 53 en mocht mijn groeiproces 106 weken duren. Ik voel me dus een dikke gelukzak dat ik me maar 104 weken slecht in mijn vel heb gevoeld. 🙂

Joepie, ik ben gegroeid:

De periode dat je groeit, is niet leuk. Het doet soms echt pijn, je slaapt slecht, voelt innerlijke onrust, je eet slecht (of soms veel te veel), je hebt in niks zin, je hebt geen energie, je hebt geen zin in andere mensen rond je heen, je voelt je leeg, uitgeblust, neerslachtig. Kortom, je voelt je k….. Maar! Goed nieuws, je wordt beloond voor dit afzien. Eens dit groeiproces achter de rug, voel je je eens zo sterk. Ik heb zo veel geleerd tijdens deze maanden, dat ik mijn inzichten graag met jullie wil delen. Ik hoop dat het jullie kan helpen, het positieve in te zien van deze moeilijke periode. Weet vooral: “alles komt altijd goed” Het klinkt banaal, maar het is wel zo en die gedachte in je hoofd planten helpt om eruit te geraken. Ik hoop dat mijn blog mensen kan helpen die ook aan het springen zijn 🙂 en soms de zin ervan niet meer inzien en ook de pijn die ermee gepaard gaat, niet meer aan kunnen. Houd vol, het is echt de moeite waard. En voelt je sprong minder pijnlijk aan, prima, blijf springen want je moet blijven bewegen om je balans te blijven vinden.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] duurt een “sprongetje” Oef ik groei ook zo lang als je wat ouder wordt. 54 jaar heeft je lichaam bepaalde gedachten als […]

  2. […] Het was gewoon tijd voor een “sprongetje” Oef ik groei […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *