Lummelen: het is niet omdat het nutteloos is dat het zinloos is :-)

Is lummelen iets doen of niks doen?

Deze week luidde mijn lichaam de alarmklokken. Als ik heel eerlijk ben dan hoor ik al enkele maanden enkele belletjes rinkelen. Maar ze rinkelden niet hard genoeg. Ik kon ze nog negeren en doen alsof ik ze niet had gehoord en gewoon doorgaan. Herkenbaar? 🤔

Jezelf overtuigen dat je supe(wo)man bent, dat je niet opgeeft, dat je gedreven bent, dat je doorzettingsvermogen hebt, dat je niet flauw bent, je bent geen zwakkeling, dat nog niemand is doodgevallen van hard te werken (wat totaal niet klopt maar we hebben het toch aangenomen als zijnde waar). Kortom we hebben geleerd dat we “iemand” zijn als we maar hard genoeg werken en druk genoeg bezig zijn. 

Ik herken het patroon, Ik heb het gekraakt maar soms sluipt het er toch terug in.

Het helpt dan niet om de sandwichgeneratie te zijn (tussen de zorg voor ouders en deze voor de kleinkinderen), een onweerstaanbare drang te voelen om me steeds verder bij te scholen, mijn eigen coachingspraktijk te hebben en nog mee te werken in een groepspraktijk in Antwerpen, nog beheerders functies te hebben uit mijn vorig leven als bouwpromotor, mijn lichaam en geest te willen verzorgen met yoga, meditatie, sport en gezonde voeding, mij te willen inspireren voor mijn radiant Sannday stories en mijn instagram, facebook, linkedin en tiktok account van degelijke content te voorzien enz…..

Soit. Je herkent het wel zeker. Hopende dat een dag plots 48u had ipv 24u. Met de illusie dat je dan wél tijd zou hebben. Wat dus niet is. Want dan prop je die 48u toch ook weer vol. Tijd heb je niet, die maak je. Tijd maken is dus een bewuste keuze.

Ik had mezelf nochtans na mijn herstel van mijn burn out beloofd om veel beter voor mezelf te zorgen. Want “zelfzorg” is een puzzelstuk dat ik tot 2017 niet in mijn levenspuzzel had liggen. Meer nog, ik wist zelfs niet wat dat inhield “zelfzorg”. Ik dacht dat het mezelf verwennen was met een massage of zo. Of naar de sauna gaan bijvoorbeeld. Natuurlijk, kan dat ook deugd doen maar zelfzorg is veel breder dan dat.

Zelfzorg gaat over je grenzen aangeven, je behoeftes kennen en kenbaar maken, durven “neen” te zeggen, weten wat jou energie geeft en wat jou energie vreet, afrekenen met schuld en schaamte, aanvoelen hoe het met jouw energiepeil zit,  je omringen met de juiste mensen (je groene vlaggen), tijd bewust kiezen, niks doen is ook iets doen,  enz…

Als ik niet goed genoeg voor mezelf zorg, dan voel ik dat direct aan mijn energiepeil. Dan spring ik niet energiek ‘s morgens uit mijn bed. Wat ik dan doe, heb ik jullie al in een vorige blog beschreven.

Maar als de grote alarmklokken luiden met nog wat rode knipperlichten erbij dan weet ik (al doende leert men) dat het tijd is om mijn agenda hier en daar vrij te maken voor de meest nutteloze bezigheid die ik ken maar oh zo zinvol: lummelen.

Ik (en ik ben ervan overtuigd vele onder jullie ook) ben opgevoed met de overtuiging dat lummelen niks doen is en dus tijd verlies is. Ik had daardoor de connotatie dat lummelen betekent lui zijn, in de zetel hangen, passief zijn, geen wilskracht hebben, geen doorzettingsvermogen, zwak zijn enz…Ik kreeg dus ook kippenvel bij dat woord “lummelen”.

Als je aan ChatGPT vraagt wat lummelen is dan geeft hij volgende definitie:

“Lummelen” is een informeel Nederlands werkwoord dat vaak wordt gebruikt om aan te geven dat iemand tijd verspilt door niets te doen of door rond te hangen zonder een specifiek doel of activiteit.”

Dus als je denkt dat Artificiële Intelligentie geen gekleurde bril op heeft, objectief is en geen oordeel heeft,  dan ben je mis.

Ik antwoordde aan ChatGPT dat ik lummelen toch wel zinvol vond. En hij/zij/het antwoordde:

Ja, zeker! Hoewel “lummelen” vaak wordt geassocieerd met tijd verspillen of nutteloos rondhangen, kan het in bepaalde contexten zeker positieve aspecten hebben. Het kan dienen als een vorm van ontspanning en onthaasting, waardoor mensen de kans krijgen om even los te komen van de dagelijkse stress en drukte. Door te lummelen kunnen mensen hun zenuwstelsel ontspannen en tot rust komen, wat essentieel is voor het behoud van een goede geestelijke gezondheid. Het kan ook creativiteit stimuleren en ruimte bieden voor reflectie en introspectie. Dus ja, lummelen kan zeker worden gezien als iets dat mensen meer zouden moeten doen om zichzelf te ontspannen en te verjongen.🤗😜🤪

Dus zelfs een chatbot heeft een filter. Verander de filter en hij/zij/het verandert zijn perceptie.

Dat laatste antwoord past bij mijn ervaring en ik kan dus “lummelen” heel erg aanraden. Het is nutteloos maar zeer zinvol. 😊

Voor mensen die nog niet gelummeld hebben: hier enkele voorbeelden van lummelen:

  1. Doelloos gaan wandelen: Gewoon rondlopen zonder een specifiek doel. Je observeert de omgeving, geniet van de natuur en laat je gedachten afdwalen.
  2. Bladeren door een tijdschrift of boek zonder specifiek doel: Gewoon door de pagina’s bladeren van een tijdschrift of boek dat je interessant vindt, zonder jezelf te verplichten om iets specifieks te lezen of te vinden. Het gaat meer om het laten drijven van je interesses en nieuwsgierigheid, zonder dat je je hoeft te concentreren op een specifieke taak of doel.
  3. Dagdromen: Zitten en staren naar het niets, waarbij je gedachten vrij kunnen dwalen zonder dat je je hoeft te concentreren op een specifieke taak of doel.
  4. Tekenen of schilderen zonder specifiek plan: Gewoon met verf en kwasten aan de slag gaan op een doek, zonder een vast idee of concept in gedachten te hebben. Het gaat meer om het proces dan om het eindresultaat.
  5. Luisteren naar muziek zonder specifiek doel: Zitten of liggen en gewoon luisteren naar muziek, zonder iets anders te doen. Het gaat erom jezelf onder te dompelen in de klanken en emoties van de muziek, zonder je zorgen te maken over iets anders.

Zo gezegd, zo gedaan. Zo ga ik de eerste week van April mijn agenda vrijmaken om te lummelen. Want ik heb maar 1 lichaam. Dat is mijn voertuig. En ik wil het graag gezond en veerkrachtig houden. Voor mij betekent dat dat ik mijn zenuwstelsel zuiver houd. Een gezond zenuwstelsel is een zenuwstelsel waar belasting en ontlasting in balans zijn. En lummelen is een uitstekende activiteit om voor een duurzame en gezonde ontlasting te zorgen.

Voel jij ook dat je aan lummelen toe bent? Maar geef je jezelf nog geen toestemming? Ga je nog te veel gebukt onder wat anderen van je zouden zeggen? Of wil je misschien je ouders niet teleur stellen? Of voel je je schuldig als je lummelt? Of worstel je nog met “ik ben pas iemand als ik hard genoeg werk”?

Bevrijd je dan van dat patroon want het komt je gezondheid niet ten goede. Ik kan je hiermee verder helpen. Stuur me een mailtje en we plannen een afspraak in. Vanaf de tweede week van April want ik ga eerst wat lummelen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *