Je leeft gezond en toch voel je je moe?

Straf, ik ga het eens over ons lichaam hebben 😉

Jullie weten ondertussen al dat “ons lichaam” mijn stokpaardje is. Omdat ik de afgelopen 7 jaar heb geleerd dat we onze mentale en emotionele gezondheid kunnen verbeteren door ons lichaam aan het werk te zetten. Want ons lichaam reageert op een disbalans in ons zenuwstelsel. Gelukkig heeft onze schepper🤓 er ook voor gezorgd dat het ook in de andere richting werkt. Door met ons lichaam aan de slag te gaan, kunnen we deze disbalans herstellen. Geniaal toch!

De interesse voor onze energiehuishouding is gegroeid vanuit een persoonlijke ervaring. (lees mijn persoonlijk verhaal hier) Na twee jaar therapie om inzicht te krijgen in mijn beperkende gedachten en mijn emotionele blokkades, was mijn energie huishouding al redelijk hersteld maar niet helemaal. Ondanks een gezonde levensstijl, veel zelfzorg en zelfliefde (daarvoor heb ik twee jaar bewust geoefend want dat waren vaardigheden die ik niet bezat) bleef mijn energiepeil wankel.

Tot ik enkel jaren geleden Jan Bommerez tegen het lijf liet (digitaal dan). Hij heeft zich gespecialiseerd in de effecten van trauma op ons lichaam. Mijn interesse was onmiddellijk gewekt en ik volgde bij hem een cursus. Sindsdien heeft zijn visie op de relatie tussen trauma en onze gezondheid mij niet meer losgelaten. Ik heb persoonlijk mogen ervaren dat zijn oefeningen ook daadwerkelijk effect hebben op mijn mentale en emotionele gezondheid.

Zo besloot ik enkele weken geleden een opleiding bij hem te volgen over het effect van trauma op ons lichaam. Ik wil met zijn inzichten mijn klanten kunnen helpen die ook last ondervinden van trauma.

Hoe definieert hij trauma (cfk. Peter Levine)? Trauma is elke onopgeloste reactie van het autonome zenuwstelsel op een gebeurtenis. Het gaat dus niet om de gebeurtenis zelf maar om de (onbewuste) reactie van het zenuwstelsel op die gebeurtenis.  En daarvoor hoeven deze gebeurtenissen zeker niet dramatisch (zoals een verkrachting of fysieke verwaarlozing) te zijn geweest. Ook emotionele verwaarlozing, een afwezige vader, een emotioneel onbereikbare moeder, een plots overlijden, een echtscheiding, een ziekenhuisopname, enz… kunnen trauma veroorzaken.

Hoe weet je dat je last hebt van ontwikkelingstrauma? (cfr. jan Bommerez)

  1. Je bent positief ingesteld maar toch blijven dingen in je leven vastlopen. Je blijft maar dingen proberen maar komt toch niet echt waar je wilt komen…
  2. Je hebt een bewuste, gezonde levensstijl maar toch blijf je gebrek aan energie ervaren. Je blijft moe.
  3. Je wordt soms overvallen door heftige onrust en zenuwachtigheid terwijl er geen directe dreiging is of het omgekeerde i.e. je kunt niet (genoeg) voelen wat er in je lijf gebeurt.
  4. De neiging om in relaties te stappen die niet goed voor je zijn (de rode vlaggen niet kunnen zien) of ook neiging om ‘liefde te zoeken door altijd lief te zijn’. Uit contact zijn met je eigen behoeften.
  5. Je bent al heel lang op zoek naar opluchting maar de symptomen blijven aanhouden ondanks allerlei therapieën en helingsmodaliteiten.

Herken je 1 of meerdere van deze symptomen? Dan kan je concluderen dat jij last hebt van trauma. Maar er is goed nieuws: je kan dit oplossen met de juiste oefeningen en veel geduld met jezelf.

In de opleiding leer ik deze concrete oefeningen waarmee ik samen met de klant aan de slag kan gaan om klachten die een gevolg zijn van trauma te helen. In mijn sessies ben ik sowieso al voorstander om me niet enkel te beperken tot het brengen van inzicht. Begrip van hoe een patroon tot stand is gekomen is op zich al verlichtend maar dikwijls niet voldoende om de energielek te dichten of de lichaamskwalen te genezen.

Inzicht dient volgens mijn perceptie gevolgd te worden door lichaamsoefeningen.

Ik heb me deze week drie dagen terug getrokken om de opleiding ook effectief in te studeren. Zodat ik er snel mee aan de slag kan gaan in mijn praktijk.

Ik geef heel graag lezingen over mijn inzichten en mijn ervaringen. Ze leggen de genialiteit van ons als mens bloot en geven inzicht in ons zelfhelend vermogen. Mijn lezingen zijn voor iedereen begrijpbaar en geven praktische tools waarmee je al onmiddellijk aan de slag kan gaan.

Wil jij graag een boeiende en leerrijke avond organiseren? Nodig mij dan uit als spreker. Ik garandeer je dat jullie versteld zullen staan tot wat wij als mensen allemaal in staat zijn. Wij zijn geniaal! Laten we deze genialiteit volledig benutten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *