Ont-moeten: hoe MOET je dat doen?😉

Wat MOET jij vandaag nog allemaal doen? Buiten deze blog lezen 😉

Heb je er al eens opgelet hoe dikwijls je het werkwoord “moeten” gebruikt?

Ik MOET naar de kapper (ja zelfs een act van well-being is MOETEN😅),
ik MOET naar de winkel,
ik MOET de kinderen van ‘t school afhalen,
ik MOET nog langs mijn mama op bezoek, …

En als je je dan eindelijk ergens neervlijt op een terras in ‘t zonnetje dan vraag de ober:
En wat MOET mevrouw drinken? 😅

Herkenbaar?

Ik heb vroeger al geschreven over de energetische kracht van woorden. En hoe belangrijk het is om bewust te kiezen voor een bepaalde woordenschat (lees hierover mijn vorige blogpost) Ook bewust kiezen om bepaalde woorden niet meer uit te spreken.

Het woord MOETEN in al haar vervoegingen, is zo’n woord waarvan je al voelt als je het uitspreekt dat je energie ervan in je schoenen zinkt. Je MOET er eens op letten? 🤣

Het begint al ‘s avonds voor je gaat slapen:
“Ik ga slapen want ik MOET morgen om 7u opstaan” Waarom zo vroeg?
Ik MOET gaan werken en daarvoor MOET ik eerst nog mijn yoga oefeningen doen en ik MOET nog tijd hebben om mijn haar te wassen”

Als je dit vervangt door:
“Ik ga vanavond tijdig slapen, want ik wil graag voor mijn werkdag enkele yoga oefeningen doen. Dat ontspant me zo. En ik wil graag mijn haar wassen. Dan voel ik me gewoon frisser. En afjagen doe ik niet graag. Dus ik kies ervoor om tijdig op te staan.”

Je voelt toch direct een andere energie als je bewust IK MOET vervangt door
Ik wil
Ik mag
Ik kies ervoor
Ik zou graag
Ik vind het fijn
Ik kijk er naar uit

Het woord “MOETEN” creëert onbewust spanning, stress en een gevoel van verplichting. Je komt precies in een onomkeerbare situatie terecht. Je onderbewustzijn capteert het woord als zijnde iets dat opgedrongen wordt en waarover je dus geen vrije keuze meer hebt. En deze perceptie zet jouw stressreactie in gang.

Als je bewust MOETEN systematisch vervangt door de hierboven opgesomde veel betere alternatieven, zal je ervan versteld staan hoe krachtig jouw humeur, jouw veerkracht, jouw gevoel van vrijheid en ontspanning een positieve boost krijgen.

En dat is dan enkel nog maar het bewust kiezen voor een andere woordenschat.

Op een veel diepere laag, zitten er nog veel “MOETENS” verscholen. Ook deze in je bewustzijn brengen, is een zeer vruchtbaar proces dat je veel energie oplevert en energielekken dicht.

Zoals deze bijvoorbeeld:
“We MOETEN nu hard werken, zodat we daar later van kunnen profiteren” Een gedachte die ons zodanig dikwijls is wijs gemaakt dat we het zijn gaan geloven en hebben geïnstalleerd als een patroon. Velen zien  “hard werken” en “ambitieus” zijn als super positief. Waarom zeggen ze dan “ik MOET gaan werken”?

Dat werken op de eerste plaats leuk MAG zijn, hebben we niet geleerd. Want op school zeiden onze ouders: je MOEThard studeren en vooral kiezen voor MOEILIJKE studies waar je veel geld mee kan verdienen. Je MOET de lat hoog leggen. Zakken kan je altijd nog.

Dus ff tanden op elkaar en doorbijten, want later kan je dan genieten. Dan MOET je niks meer.
Je houdt het vol door van weekend naar weekend te leven, of de blik te houden op de jaarlijkse vakantie. Daar werk je tenslotte voor.
Daar doe je het allemaal voor, want je MOET tenslotte ook genieten.

Hoe dikwijls krijgen we te horen als we op vakantie vertrekken: “geniet ervan he”. Maar weten we nog hoe dat voelt? Ik zie veel mensen terug komen van vakantie en de week nadien is er al niks meer te merken van die zalige vakantie. Ze tellen al af naar de volgende vakantie.

Tussen de momenten door van “genieten” , zijn ze niet te genieten 😜 van al het “MOETEN” in hun leven. Dat is toch cynisch.

En ondertussen MOET je ook nog sporten, want je MOET wel fit blijven. Je MOET op je voeding letten en je MOET tijd investeren in je sociale contacten, want dat MOET je onderhouden. Want alleen oud worden is triestig zenne. Je MOET zien dat je goed omringd bent.

En je MOET je innerlijke rust activeren, dus je MOET ook mediteren, maar dat lukt nog niet zo goed omdat je hoofd maar blijft herhalen wat je allemaal nog MOET doen.🤓

Dat komt waarschijnlijk omdat ik niet genoeg mijn best doe (zelfkritiek daar zijn wij ook goed in) “Ik MOET waarschijnlijk nog meer mijn best doen, dan lukt het misschien wel.”

Je MOET dankbaar zijn voor wat je hebt want op andere plaatsen in de wereld hebben ze het veel minder goed dan jij. En je MOET leren kijken naar wat je wel hebt ipv je te focussen op wat je niet hebt.

En dan plof je in de zetel met een goed boek waarin je leest:
Je MOET niet te veel willen, het is nou eenmaal zo. Het is wat het is. Je MOET leren loslaten en je MOET in het nu leven. Je MOET wat vriendelijker zijn voor jezelf lees je in de cursus “zelfliefde”.😅

De moed zakt in je schoenen van al dat MOETEN, daar MOET je toch eens iets aan doen. Maar hoe? En wanneer? Want daar heb ik vandaag geen tijd voor want ik MOET nog een vakantie uitzoeken voor deze zomer.

Ik MOET gaan ont-moeten, maar hoe MOET ik dat nou doen?

Als je niet in verbinding leeft met je ware kern dan wordt je een speelbal van al wat je omgeving je wijsmaakt. En daar ben je vatbaar voor want je voelt geen verankering mét en in jezelf.

Wanneer voel je je dan met beide voeten op de grond?
Als wat je denkt, wat je voelt en wat je doet energetisch op elkaar afgestemd zijn.

En hoe doe je dat?
STAP 1: Door te beginnen met jezelf de vragen te stellen:

1. Wat WIL ik?
2. Wat doe ik GRAAG?
3. Wat kan ik GOED?
4. Waaraan heb ik BEHOEFTE?
5. Wat vind ik BELANGRIJK?
6. Wat doe ik MOEITELOOS?
7. In welke omgeving voel ik me GOED?
8. Met welk van mijn TALENTEN kan ik een verschil maken in de wereld?
9. Waarvan krijg ik VOLDOENING?
10. Vind ik het belangrijk om veel geld te verdienen? Kan veel GELD mij motiveren?

De antwoorden op deze vragen, verbinden je met wie je in ware essentie bent. Niet met de persoon die je geworden bent omdat je keuzes hebt gemaakt om anderen tevreden te stellen.

Elke keuze die je maakt, MOET 😁 passen in de antwoorden van hierboven.

STAP 2: Vraag jezelf bij elke beslissing af:
Kies ik dit voor mezelf? of kies ik dit
-omdat ik niet wil teleur stellen,
-omdat ik niet wil afgewezen worden,
-omdat ik er graag wil bij horen,
-omdat ik wil aanvaard worden
-omdat ik graag aandacht heb,
-omdat ik erkenning wil
-omdat ik anders niet begrepen zal worden
-omdat ik denk dat anderen dit van me verwachten
-omdat jezelf opofferen en wegcijferen toch positief is?????

Als je deze stappen gaat toepassen dan ga je voelen dat je energie in een flow komt.

Wil dit zeggen dat een leven in flow altijd gemakkelijk is? En dat je je nooit “slecht” voelt of futloos. Neen, zeker niet. Dat kan ook niet (hierover heb ik al eens geschreven)

Maar in ieder geval voel je aan
-dat je kan vertrouwen op je intuïtie,
-op je buikgevoel.
-Je kan je eigen keuzes maken.
-Je voelt je in je eigen kracht staan.
-Je laat je niet meeslepen door wat anderen vinden dat jij zou moeten doen.
-Je zelfvertrouwen groeit hierdoor.
-En je wordt zelf zekerder.
-Je voelt je stabieler.
-Je twijfelt minder over keuzes die je wenst te maken.
-Je kan de moed opbrengen om je leven een kwartdraai te geven.
-Je wordt veerkrachtiger.

Kortom, allemaal kwaliteiten en vaardigheden waarvan je levenslang kan genieten. En vanuit jouw innerlijke stabiliteit, ONT-MOET je jezelf van waaruit je in alle rust de ander kan ONT-MOETEN. En dit gevoel voelt zo gelukzalig, dat je er elke dag voor uit je bed kan springen. 🤪

Daarom vind ik het pad van zelfontwikkeling zo boeiend. Jezelf leren kennen, is voor mij dé belangrijkste vaardigheid die je kan leren. Daarom doe ik natuurlijk graag wat ik doe en spring ik er (zo goed als) elke dag voor uit mijn bed. 😊

Wil jij ook de brug oversteken naar een leven met meer energie, meer innerlijke rust, meer voldoening, meer vrijheid. Wil jij ook meer WILLEN , MOGEN EN KUNNEN ipv MOETEN?

Ik ben maar 1 mailtje of telefoontje van jou verwijderd. Ik ga graag met jouw levensdoelen aan de slag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *