Een gebroken hart zonder liefdesverdriet: is dit mogelijk?

Deze week was ik getuige van een voorval dat me serieus uit mijn kracht heeft gehaald. Het gebeurde in mijn naaste omgeving. Zelfs binnen een groep waarvan ik percipieerde dat het een hechte vriendengroep was. Ik voelde me uitgesloten.

Zoals steeds als er iets rond mij gebeurt waarvan ik voel dat het mijn energie frequentie omlaag brengt, is mijn eerste strategie “afstand nemen”. Ik probeer dan toeschouwer te worden van de feiten en creëer een ruimte tussen stimulus en respons of actie en reactie. Dat was me aardig gelukt. De avond is dan nog zeer rustig en gezellig verlopen en ik heb mij gefocust op de positieve vibes waartoe zeker ook het aangename terrasweer heeft bijgedragen.

Maar ‘s nachts (het daggedeelte waarin emoties van de dag worden verwerkt) voelde ik dat dit niet voldoende was. Mijn lichaam reageerde heftig of het voorval. Hartkloppingkjes (niks dramatisch), onregelmatige ademhaling, dicht geknepen keel, drukkend gevoel op de borst. Symptomen die iedereen herkent die al eens met liefdesverdriet te maken heeft gehad. En dan weet ik: het voorval heeft me in de kern van mijn zijn geraakt.

En dit is dan direct ook het tweede grote voordeel als je je kernwaarden en drijfveren kent, zijnde stap 1 van mijn MIDLI (Mission Driven Living methode). Het eerste voordeel is dat je, als je je kernwaarden en drijfveren kent, perfect richting kan geven aan je leven. Je kan sneller beslissingen nemen. Je hebt een soort kompas waarmee je intuïtie resoneert. Het tweede voordeel is dat je perfect aanvoelt wanneer een gebeurtenis (iemand dichtbij of ver af doet of zegt iets, of doet iets niet of zegt iets niet) jou raakt in de kern van je zijn. Als het je raakt in je hart, en je lichaam reageert op dezelfde manier alsof je liefdesverdriet voelt, dan weet je “oeps, mijn kernwaarde is geschonden”.

Mijn kernwaarde is “wereld” vrede. Mijn afgeleide kernwaarden zijn harmonie, balans, we moeten het allemaal samen doen(de kracht van een groep), we are all one, longing to belong. Het is mijn dagelijkse drijfveer om als life coach het beste van mezelf te geven om mensen terug voor de volle 100% in hun creatiekracht te zetten want “world peace starts with inner peace”. Hiertegenover staat dat uitsluiting, disharmonie, onrust, spanningen in een groep een directe aanslag zijn op mijn energie systeem.

Met uitsluiting bedoel ik niet enkel mijn eigen persoonlijk gevoel van uitsluiting maar ook de uitsluiting van anderen. Hetzelfde voorval heeft zich enkele jaren geleden ook voor gedaan met een ander lid van de groep en ook dit heeft me toen serieus onderuit gehaald. Ondanks mijn pogingen tot verzoening en reintegratie in de groep, heeft deze persoon het wijze besluit genomen om te kiezen voor definitieve afstand. Zodat zij tenminste in haar kracht kon blijven staan. Tot op vandaag geeft deze wending me nog steeds een slecht gevoel.

Wat kan je dan doen om je innerlijke rust terug te herstellen als je er voorlopig niet voor wil kiezen om definitief afstand te nemen?:

 1. Je kan NIET je buitenwereld veranderen. We leven in een vrij land en iedereen heeft het recht om zijn/haar waarden en normen na te streven.
 2. Je kan er NIET voor zorgen dat dezelfde situaties zich niet herhalen. Je hebt het recht niet om jouw waarheid op te dringen aan iemand anders. Iedereen is creator van zijn eigen buitenwereld en daar dien je respect voor op te brengen.
 3. Je kan de verantwoordelijkheid van je gevoel NIET buiten jezelf leggen. Dus maw hij of zij heeft mijn kernwaarde geschonden. Je bent voor 100% verantwoordelijk voor je eigen gevoel ook als deze negatief is. Jij bent de enige die jezelf uit je kracht kan halen, nooit iemand anders.
 4. Gewoon aanvaarden dat iedereen zijn eigen waarheid heeft, is een mooie keuze maar aanvaarding betekent niet dat je lichaam er geen last van ondervindt als het gaat om het gevoel dat je kernwaarden zijn geschonden.

 

 1. Je kan WEL proberen de lichamelijke effecten die je voelt nadat iets of iemand je kernwaarde heeft geschonden te verminderen (zodat je er zelf minder last van hebt) door:

 

 1. Je hartbrein (we hebben immers drie breinen waarvan je hart er 1 is en direct ook de meest krachtige is) te herprogrammeren. Je kan je brein herprogrammeren door affirmaties te zoeken die een tegengestelde software installeren. Voor mij betekent dit dat ik mijn hartbrein moet proberen wijs te maken dat “disharmonie ok is”. Het is een affirmatie die ik dagelijks meerdere malen herhaal maar die mijn hartbrein spijtig genoeg nog niet geïntegreerd heeft. 🙂 Dus ik heb nog werk aan de winkel.
 2. Ademhalingsoefeningen zijn een perfecte tool om je energie systeem terug in balans te brengen. Ik heb voor mezelf een aantal ademhalingstechnieken geselecteerd die voor mijn lichaam het snelste en meeste effect hebben.
 3. Meditatie oefeningen zijn ook een perfecte tool. Vanuit de kundalini yoga traditie zijn er zeer efficiënte meditatie technieken om je innerlijke balans te herstellen en je hartenergie te normaliseren.
 4. Yoga oefeningen. Ik pas de kundalini yoga oefeningen toe die inwerken op het openen van het hart en het loslaten van bezwarende hartsenergie. Ik ervaar deze voor mezelf als zeer efficient en krachtig. Waarschijnlijk zullen er in andere yoga disciplines ook gelijkaardige oefeningen bestaan.
 5. Wandelen in de natuur. De natuur zendt sowieso de hoogste frequentie uit. Door je te verbinden met de natuur ervaar je ook dat de frequentie van je eigen lichaam toeneemt.
 6. Veel water drinken. Het spreekwoord zegt:”dit moet ik doorspoelen”. Dit is ook letterlijk zo. Drink veel water om de toxische stoffen die vrijkomen na een “traumatische (is een zwaar woord maar hiermee bedoel ik elke ervaring waarvan je lichaam in weerstand gaat)” ervaring af te voeren.
 7. Omring je met mensen waarbij je een goed gevoel hebt. Waar je helemaal je zelf kan zijn en waar je je kwetsbaar kan opstellen. Waarmee je misschien je ervaring kan delen als je hieraan behoefte hebt.

Dus om op de vraag van deze blog te antwoorden. Jazeker. Je lichaam reageert met dezelfde symptomen als deze die je ervaart als je liefdeverdriet voelt, op het moment dat een situatie ver af of dichtbij jou raakt in je kernwaarden.

Wil je te weten komen wat jouw kernwaarden zijn? Surf dan naar mijn website https://annheylen.be/cursus/e-book-2-checklist-voor-je-missie-kernwaarden/

en ga aan de slag. Je zal voelen dat je leven veel meer richting krijgt als je je kernwaarden kent. Succes!

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *