Het sprookje van de ge”VUL”de wasmand

Herken je dit?
Je kom vrijdag avond thuis. Drukke week gehad. Je wil juist in de zetel ploffen, als je beseft dat het weer deze week drie seizoenen heeft gekend.  Ik laat bewust het zomerseizoen eraf want in Belgie zijn ze die dit jaar vergeten denk ik. Alhoewel de laatste dagen toch wijzen op de zomer. Je (bad)kamer is een wirwar van her en der kleren geworden. Je dacht een beetje orde in de chaos te creëeren door een stoel bij te zetten maar je beseft nadien dat dit nog meer uitnodigt om ongedragen kleren niet meteen terug in de kast te hangen.

Je hebt nog juist een uur voordat je vrienden komen, dus ruim je snel even op. Je zwiert de meeste kleren die op de stoel of op de grond rondslingeren in de wasmand, en enkel jouw jassen hang je aan de kapstok in de vestiaire. Voilà, opgeruimd staat netjes. Sorry heren, maar ik denk dat jullie deze techniek van kleren opruimen zeker herkennen. In ieder geval toch je kinderen waaraan je vraagt hun kamer op te ruimen.😅

Het wordt een onvergetelijke vrijdagavond. Ook zaterdag passeert gezellig. En zondag is het dan huishouden tijd. Je begint met de was. Want dat is insteken (5 minuten werk) en de wasmachine doet de rest (anderhalf uur). Das pas een efficiënte taakverdeling.😉

Maar als je die overvolle wasmand ziet, dan denk je: volgende keer ga ik toch wat selectiever te werk met het opruimen. Want kiezen voor die Quick Win van zwier maar in de wasmand, maakt dat :
1. Je eerst met die wasmand naar de wasmachine moet zeulen
2. de was dient te sorteren op kleur
3. wassen
4. drogen
5. gedroogde was plooien
6. de gedroogde was dat een strijkijzer kan verdragen, verban je even in een andere wasmand en zet je even uit het zicht. In het begin als je alleen woont dan strijk je nog alles. Na enkele maanden strijk je nog enkel de hemden.
7. de geplooide was zeul je terug naar boven en verdeel je netjes over de juiste kasten
8. de wasmand met geplooide maar nog te strijken was zet je even uit het zicht

Je ploft zondagavond uitgeput in de zetel. Je probeert jezelf wijs te maken dat dit de laatste keer is dat je voor een Quick Win kiest.

Of herken je deze? Je hebt nog laat gewerkt. Je hebt geen zin meer om te koken. Je hebt wel razend grote honger. En dan plots verschijnt op jouw weg een Drive in van Quick. Het water loopt al in je mond bij de gedachte aan die dubbele cheeseburger. Je pinkt en rijdt de drive in binnen. De geur van “verse” frietjes komt je al tegemoet als je je raampje open draait dus dan maar ook frietjes en een cola erbij. Je smult smakelijk van jouw Quick Win maar bij de laatste hap voel je al, verdorie, dit had ik beter niet gedaan. De weg dat die hamburger en frieten moeten afleggen om zich van de malerij naar de uitgang te begeven duurt gemiddeld 24 tot 48 uur. En het passeert menig orgaan dat zijn wenkbrauwen fronst en zich afvraagt wat het met deze suikers, zouten en vetten moet aanvangen. 

Een leven creëeren waarvoor je elke dag uit je bed springt, begint bij jouw input. Welke keuzes maak je elk moment van de dag. Wat neem je tot jou? En dan heb ik het zeker niet enkel over je voeding. Maar ook: Wat lees je? Hoe besteed je jouw vrije tijd? Met welke mensen omring je jezelf? In welke omgeving beweeg je jezelf? Welke muziek luister je? Welke vakanties kies je? Naar welke TV programma’s kijk je? (voor het geval je nog een TV hebt😉) Hier schreef ik vroeger al eens een Sannday Story over.

En als je deze keuzes baseert op Quick Wins die voortkomen uit: ik wil er graag bij horen, ik wil dat de mensen mij lief vinden, ik kies voor wat ik ken, ik kies voor de snelle en gemakkelijke weg, ik wil nu geen conflict, ik doe maar wat mijn vriendinnen ook doen anders vinden ze me een rare, …. dan kom je heel dikwijls bedrogen uit. Eigenlijk besef je al op het moment dat je zwicht voor een Quick Win dat je dat beter niet had gedaan. Zo een quick win noem ik vulling, geen voeding.

Een leven waarvoor je elke dag uit je bed springt, is een energiek leven. Je kan je enkel slecht in je vel voelen als je energiepeil laag is. Maar ondanks het feit dat we ons allemaal gelukkig willen voelen, voeden we ons toch niet altijd met de juiste voedingsstoffen. We voelen een leegte (en honger of dorst kan er 1 van zijn maar ik bedoel ook andere leegtes) en in plaats van ons te voeden met de juiste mensen, het juiste werk, de juiste omgeving, de juiste ontspanning, de juiste vakantie, enz… vullen we onze leegte onbewust met allemaal zaken die we op automatische piloot kiezen maar die ons nog een grotere leegte bezorgen. Ze vullen ons maar voeden ons niet.

De meest letterlijke betekenis van voeding is eten en drinken. Eet en drink eens bewust gedurende een week. Wees jezelf eens bewust van jouw keuzes en stel jezelf de vraag: Voed ik mezelf of vul ik mezelf? Je zal jezelf verbazen hoe dikwijls dat je op automatische piloot voeding kiest die helemaal niet voedt, enkel vult.

En dan hoor ik dikwijls: “een mens mag zich toch eens verwennen he” Dat vind ik een rare uitspraak. Je zegt dit op een moment dat je weet dat je je helemaal niet aan het voeden bent met zaken die jouw gezondheid ten goede komen. En toch heb je dit in je onderbewustzijn opgeslagen als “verwennerij”. Zelfs mensen die roken hoor ik soms zeggen: dat is mijn guilty “pleasure”. Ze noemen het “pleasure” en ze weten dat ze er dood van kunnen gaan. Als je hier vanop een afstand naar kijkt, dan is dat toch een serieuze kronkel he. Toch? Straf toch hoe je je bewustzijn kan trainen om iets als fijns te ervaren terwijl het jou op lange termijn zelfs naar de dood kan leiden.

Als je echt eerlijk bent tov jezelf, dan zijn deze pleasures geen voedsel maar vulsel. En je mag dit letterlijk lezen: ze vullen een leegte: vet, suiker, roken, alcohol, drugs maar ook pleasen, jezelf wegcijferen, geen grenzen trekken, onvoorwaardelijk zorgen voor, ja zeggen en nee voelen, niet durven opkomen voor je eigen behoeften, perfectionisme, controlegedrag, ……

Daarom zijn ze ook zo verslavend want ze vullen maar TIJDELIJK een leegte. Het genotsgevoel dat volgt op “vulling” is spijtig genoeg dus ook heel tijdelijk. Ze geven geen blijvend gevoel van “gevuld” te zijn. Intengendeel.

Een leven creëeren waarvoor je elke dag uit je bed springt, is het trainen van je onderbewustzijn om focus te houden op zaken die jou VOEDEN en niet VULLEN. 

1. Dat betekent dat je eerst in kaart dient  te brengen wat jou voedt?
Waar word ik blij van? Wat zijn mijn talenten? Wat geeft me voldoening? Wat kan ik uren doen zonder moe te worden? Hoe kan in mijn bijdrage leveren aan een “betere” wereld?

2. En je dient in kaart te brengen dat wat jou vult. 
En dat zijn je gedragingen die jou niet dienen maar saboteren zoals please gedrag, eetstoornissen, perfectionisme, controlegedrag, wegcijferen, geen grenzen stellen, verslavingen,  enz…

3. Waar komt jouw leegte vandaan?
Wat zijn je beperkende gedachten? Wat zijn jouw belemmerende patronen? Wat zijn jouw blinde vlekken? Wat zijn jouw trauma’s?

Ik heb er mijn eigen methode voor ontwikkeld die ik de MIDLI methode nomen. Dit is de afkorting voor Mission Driven Living methode. Dit betekent dat je leeft vanuit jouw ware kern, jouw ware essentie. Jouw ego dat bevrijd is van je gekwetste innerlijke kind gevoelens.

Ga ermee aan de slag.
1. Download hier mijn gratis e-book.
2. Nodig me uit als spreker. Voor je collega’s, vrienden, klanten. Ik beloof dat het een boeiende avond wordt.
3. Kies voor mijn 1 op 1 coachings waar ik zeer intensief en efficiënt jouw grenzen doorbreek zodat jij in je volle licht kan stralen.

Stop met het vullen van je wasmand. En maak je volledige wasmand leeg. Strijk ook de hemden die wat meer tijd en effort vragen. Enkel op die manier kan je een leven creëeren waarvoor je elke dag uit je bed springt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *