Is jouw work-life balance in balans?

Is jouw work-life balance in balans? Veel mensen struggelen met “tijd”. Druk, druk, druk. En ik hoor vaak zeggen: ik werk te hard. Ik heb te weinig tijd voor mezelf. Over het begrip “tijd” heb ik voorheen al eens radiant sannday story geschreven.

Maar lieve mensen, Je zal het niet graag horen maar je werk is (voor velen dan toch) minstens voor 50% je leven.

Laten we eens tellen. Er zijn 24 uren op een dag. In het beste geval slaap je er 8u van. Dan heb je nog 16u. Een gemiddelde werkdag is 8u. Dan nog heen en terug naar je werk. Gemiddeld zijn mensen 10u per dag met hun werk bezig. Dan heb je nog 6u. Dan nog naar de winkel, koken, afwassen, tijd voor de kinderen en je partner,  andere huishoudelijke taken. Ja inderdaad, dan schiet er weinig ME-time over.

Als je je energiepeil hoog wil houden, dan kan je niet anders dan je activiteiten zo organiseren dat 80% ervan jouw energie boosten en slechts 20% mogen energievreters zijn.

Als je dan je werk ziet als een noodzakelijk kwaad om geld te verdienen zodat je met dat geld “leuke” dingen kan doen waarvan je blij wordt, dan voel je toch al zo aan dat je vroeg of laat tegen de lamp loopt.

En zoals al dikwijls uitgelegd: wat je uitstraalt, trek je aan. Dus als jij het idee hebt: werken is nu éénmaal nodig anders kan ik geen leuke dingen voor mezelf doen dan zal je nooit een werk vinden dat op zich al leuk genoeg is zodat je niet meer zo hunkert naar die ME time.

Werken is leuk. Werken is je talenten op die wijze inzetten dat je een bijdrage kan leveren aan het grotere geheel. En het geld dat je ermee verdient, kan zorgen voor comfort. Maar geld zorgt nooit voor voldoening. En voldoening is de sleutel voor duurzaam geluk. Want duurzaam geluk vloeit voort uit de duurzame manier waarop jij je energiehuishouding reguleert. In die zin, dat je ervoor zorgt dat je batterij minstens voor 80% elke dag is opgeladen.

Niemand van ons gaat de deur uit als de batterij van zijn/haar GSM niet voor minstens 80%  is opgeladen. Niemand vertrekt op fietstocht als de batterij van zijn/haar fiets niet voor minstens 80% is opgeladen.
Niemand vertrekt met zijn elektrische auto naar het werk als die niet minstens voor 80% is opgeladen.

Maar we hollen wel verder met ons leven zelfs als ons lichaam aanvoelt alsof de batterij volledig plat is. We drinken dan een extra sterk koffietje, of slaan een redbull achterover, of nemen medicatie. Alles is beter dan naar ons lichaam te luisteren en ons lichaam te geven wat het nodig heeft.

Kost wat kost willen we ons leventje waarvan we een platte batterij hebben gekregen verder zetten.

Het idee: misschien moeten we ons lichaam eens aan de lader hangen, komt niet in ons op.
Waarom? Omdat ons lichaam opladen niet gebeurt via de stekker die we in een stopcontact kunnen steken en ondertussen kunnen we verder doen met druk, druk, druk te zijn.

Neen, ons lichaam opladen, betekent dat we in vraag dienen te stellen:
1. Aan welke gedachten, gevoelens en activiteiten verlies ik energie?
2. Van welke gedachten, gevoelens en acties krijg ik energie?

En dus vraagt je lichaam opladen aan zelfreflectie. En vanuit zelfreflectie komen uitdagingen. Je zal beslissingen moeten nemen. Je zal bepaalde onderdelen van je leven anders moeten organiseren. Dus dat vraagt dat je de volledige verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven. En dat is lastig. Liever hollen we naar de dokter, die het voor ons gaat oplossen.

Neen, lieve mensen. De dokter lost niks op. De dokter kan zorgen voor hulpmiddelen om de symptomen te onderdrukken maar de dokter lost de oorzaak van ons niet goed voelen, ons depressief voelen, ons uitgeput voelen, ons ziek voelen, ons angstig voelen niet op. Dat moeten we zelf doen.

En de grootste win zit in de tijd die we besteden aan ons werk. Want ons werk is ons leven. Het is geen vervelend iets waar we zo snel mogelijk vanaf moeten.

Dus stel jezelf eens deze 10 vragen:
1. Waarom doe ik wat ik doe?
2. Welke bijdrage lever ik met wat ik doe?
3. Kan ik mijn talenten ontplooien in mijn werk?
4. Haal ik het beste in mezelf boven met mijn werk?
5. Voel ik me nuttig met wat ik doe?
6. Ben ik goed omringd op mijn werk? Leuke collega’s? Positieve vibe? Teamwerk?
7. Leunt de sector waarin ik werk aan bij mijn kernwaarden?
8. Draagt de omgeving waarin ik werk bij tot waar ik me goed voel?
9. Kan ik met de fiets of te voet naar het werk? Zodat ik lichaamsbeweging en buitenlucht kan integreren in mijn dag.
10. Helpt mijn baas mij in mijn kracht te staan?

En ik krijg dan soms op de opmerking: ja, niet elke job kan leuk zijn he. En dan krijg ik de cliché antwoorden: huisvuilophaler zijn daar kan je toch niet van dromen he. Of poetshulp. Dat is toch ook maar omdat je geen andere keuze hebt he.

Neen, lieve mensen. ELKE job kan voor voldoening en vreugde zorgen. Werkelijk ELKE job. De belangrijkste vraag die je jezelf dient te stellen is : WAAROM? En als dan het enige antwoord “geld” is, dan is de kans zeer groot dat je vroeg of laat fysieke klachten zal krijgen. Onderrugklachten, maagpijn, prikkelbare darmen, knieën, ….

Zo herhaal ik dikwijls deze quote:
” Hard working for something you don’t care about is called stress”
“Hard work for something you care about is called passion”

En ik wil graag eindigen met een waar gebeurde anekdote toen ik op een ochtend de zee indook. Ik kruiste het pad van iemand die het strand aan het opkuisen was. Ik sprak hem aan (mensen die me kennen weten dat ik het niet kan laten. Ik ben altijd benieuwd naar de verhalen van mensen) en zei: wauw, je bent een mooie job aan het doen. Echt he! Glunderende de man. En ik word er nog voor betaald ook. 

Ik herkende een Antwerps accent. Ik vroeg het hem: ben je van Antwerpen afkomstig? Inderdaad zei hij: ik pendel elke dag van Antwerpen naar de kust voor de job van mijn dromen. Voordien was ik ploegbaas van een team van 32 mensen in een bedrijf in de haven van Antwerpen. Maar ik kreeg een burn out. Ik heb heel lang gestruggeled want ik voelde al lang dat mijn werk niet meer paste bij wie ik was en wilde zijn maar ik verdiende goed, ik had een groepsverzekering en een auto van het werk, veel vakantie, een grote verantwoordelijkheid. Allemaal zaken die je niet wil loslaten en die jouw ego strelen (hier gaan we weer over het ego 😉) Maar ik kon maar 1 ding vaststellen: mijn gedachten vonden het allemaal top, maar mijn lichaam pruttelde. En ik wilde niet naar mijn lichaam luisteren. Ik bleef me maar vasthouden aan mijn gedachten: goed betaald, veel vakantie, werkzekerheid, duidelijke structuur, …. En zo kwam ik van de regen in de drop. Mijn burn-out werd een depressie. En toen ook nog eens mijn vrouw begon te sputteren dat het geen leven meer was met mij, heb ik het roer drastisch omgegooid. Nu pendel ik elke dag met de trein en kom ik manueel het strand opkuisen. Ik heb enorm veel voldoening van mijn job. Ik heb geld ingeleverd, mijn auto ingeleverd, mijn jobtitel ingeleverd (van ploegbaas naar vuilman). Maar ik heb in de plaats mijn gezondheid terug gekregen. Geen depressie meer. Geen burn out meer. Geen drang meer om met mijn zuurverdiende centen het café in te duiken. En ik heb terug een gelukkig huwelijk. Ik kan er helemaal zijn voor mijn vrouw en kinderen. En dat geeft zo veel rust dat ik nog geen enkele dag dat extra geld gemist heb. Ik heb mijn leven terug.

Ik stond daar. En ik keek ernaar. Ik kon geen zinnig woord uitbrengen. Het enige dat ik kon denken was, ooit schrijf ik over deze man een Radiant Sannday Story. 😊

Wil jij ook de moed hebben om te kiezen voor een energieker, blijer, gezonder, vitaler, zinvoller leven?  Dan kan ik de persoon zijn die jou begeleidt op jouw avontuurlijke reis.

Hoe?

1. Download hier 1 van mijn e-boeken en ga zelf al aan de slag.

2. Voel je iets om online, live mijn sprankelende vibes te ontvangen? Schrijf je dan hier in voor mijn online, live sessie op 7 Oktober as.

3. Wil je liever persoonlijk naar een lezing komen, dan kan je je hier inschrijven.

4. Wil je graag een persoonlijk kennismakingsgesprek, dan kan je je hier aanmelden. 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *