Stay cool

Vorig jaar ben ik gestart met koudwater therapie.

Ik volgde Wim Hof al een tijdje via instagram en dan op een dag besloot ik om mijn dag te starten met een koude douche. Zo gaat het met persoonlijke ontwikkeling. Je voelt dat iets al een heel tijdje op jouw deur klopt. En plots op een dag heb je de moed om de deur te openen.

En soms klopt “het” heel lang en hard en soms is een klein “ik moest kloppen want de bel doet het niet” voldoende. In het geval van koud water therapie heeft Wim Hof heel lang en heel hard moeten kloppen.

Zoals ik al in vorige blogs heb beschreven, je geraakt pas bovenaan de ladder als je de sporten niet te ver uit elkaar legt. Kleine stapjes. En vooral jouw eerste sport dient laag genoeg te staan, om te kunnen starten.

In het geval van koude therapie heb ik deze techniek goed kunnen gebruiken. Ik begon met koud na douchen. Dus je start met een warme douche en je eindigt koud. En eerst start je dan met enkel je voeten koud na te spoelen. Als dat lukt, neem je je benen erbij. En zo ga je stapje voor stapje verder. Tot op een dag het je lukt om aan het einde van een zalige warme douche, je volledig koud af te spoelen.

Ik vond dat al super moedig van mij. Tot op een dag, we tijdens de jaaropleiding “meester van 2 werelden”, gingen zwemmen in de zee. Het was januari en het zeewater was toen 8 graden. Het thema van die dag was “the demon you can swallow, gives you his power”. Dit wil zeggen: je grootste talenten zitten verscholen achter je zwaarste blokkade. Als je die kan transformeren dan kom je in je volledige kracht te staan en dan voel je je levensenergie overvloedig stromen.

Ik kan je verzekeren dat beperkende gedachten transformeren, gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Het vraagt moed. Want je gedachten aanpassen, gaat dikwijls gepaard met pijn. Dat kan lichamelijke pijn zijn, of verdriet dat vastzit, of je voelt een grote angst.

Ik stapte redelijk zelf verzekerd naar de zee toe. Ik dacht deze klus even snel te klaren. Comfortabel blijven met het oncomfortabele, daar was ik een expert in geworden, dacht ik. Tot die eerste tenen het koude water raakten. En mijn voeten in kramp schoten. En mijn hele onderbenen verkrampten. Wauw, deze oefening had ik onderschat. Het lukte me niet van de eerste keer. Ik had meerdere pogingen nodig om me over te geven aan het pijnlijke gevoel van in mijn perceptie ijskoud water.

Sinds toen besloot ik: gene zever, gewoon opstaan, de koude douche open en gewoon onmiddellijk koud douchen. Elke dag. Geen compromis. Maar zoals elke goede Belg toch op alles een achterpoortje vindt, gaf ik me zelf toestemming om warm te douchen als ik mijn haar moest wassen. Tot ik ontdekte dat ik plots de neiging had om elke dag mijn haar te willen wassen 🙂

Dus je ziet. Je kan je brein niet zo gemakkelijk herprogrammeren. Telkens als je beslist om jezelf niet te laten beperken door je gedachten en je gevoelens, is je brein daar met een hele resem goed bedoelde excuses.

Groepsdynamiek maakt koud zwemmen toegankelijker. Dus ken je iemand met een zwemvijver? Motiveer haar of hem om deze open te stellen voor een wekelijkse zwembeurt onder familie, vrienden, buren. Je helpt jezelf en je helpt anderen. Met dank aan Marc en Elke om elke zondagmorgen hun zwemvijver ter beschikking te stellen voor vrienden en buren die graag ervaren wat koud water therapie voor hen kan betekenen. Hun ijsberen club “de dappere mossel en de krimpende forel” telt ondertussen al 16 leden. Eeuwig dankbaar voor hun enthousiasme en moed.

Naast natuurlijk de vele lichamelijke voordelen (volg Wim Hof) van koud water therapie, zit voor mij dé grote win in het mentale. Namelijk, laat je leven niet leiden door oncomfortabele, pijnlijke (ook lichamelijk pijnlijk), angstige, verdrietige gebeurtenissen in je leven. Leer om ondanks zware uitdagingen, in je kracht te blijven. Vlucht niet, vecht niet, bevries niet. Maar train je brein om binnen in jezelf comfort te vinden als er buiten jezelf oncomfortabele uitdagingen op je pad komen. In de kundalini yoga betekent dit dat we onze “neutral mind” versterken. Dat is ons vierde energetische lichaam. Ik ga hier later zeker nog op terug komen.

Een leven creëeren waarvoor je elke dag uit je bed springt, vraagt dus werk, discipline, commitment, bewustzijnsverruiming. Wil je lichter, vrijer, blijer, energieker, gezonder, liefdevoller leven, dan zal je zelf aan de slag moeten gaan met je brein en met je hart. Je gaat inzicht moeten krijgen in je gedachten en je gevoelens die je beperken om je volle potentie te laten ontplooien. Laat nu net in die volle potentie je onuitputtelijke levenskracht zitten die je helpt om je mooiste leven te leiden.

Ik wil jullie hier graag mee helpen.

Voel je dat je de moed hebt om jouw deur naar je mooiste leven te openen? Mail mij dan op jump@annheylen.be en kom gratis kennismaken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *